Latvijas populārākais sportists Jonass jau tagad treniņos brauc ar MXGP klases motociklu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Latvijas labākais motokrosa braucējs Pauls Jonass ir apņēmības pilns 2019.gadā debitēt pasaules čempionāta MXGP klasē, tāpēc jau šobrīd treniņos regulāri brauc ar 450 kubikcentimetru motociklu, kāds tiek lietots tajā.

Šogad Jonass sasniedza Latvijai vēsturisku panākumu un kļuva par pasaules čempionu MX2 klasē, kas ir pēdējais solis pirms prestižākās MXGP ieskaites.

Iepriekšējos gados Jonass pārgalvīgā braukšanas stila dēļ vairākkārt saskārās ar smadzeņu satricinājumiem. Šī iemesla dēļ viņš pērno sezonu noslēdza priekšlaicīgi, turklāt nelielu smadzeņu satricinājumu guva arī nedēļu pirms šī gada sezonas pirmā pasaules čempionāta posma.

«Pērnā gada smadzeņu satricinājums bija viens no lielākajiem. Pēc Čehijas kritiena daudz laika pavadīju ar sevi un daudz pārdomāju, izmainoties, kas arī deva rezultātus,» Jonass sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra, ka pērn piedzīvotais smagais kritiens licis kļūt apdomīgākam. «Šobrīd vairāk braucienos domāju par sīkumiem, vairs neriskēju tik daudz, neesmu tik pārgalvīgs. Vairāk visu analizēju un līdz ar to ir mazāk kļūdu.»

Jonass atzina, ka šī gada sākumā piedzīvotais kritiens radās no nelielas kļūdas, bet arī tā bijusi laba mācība.

«Šī gada sezonas vidū jutu pērnā kritiena sekas un brīžiem bija smagi brīži. Tāpēc varbūt sezonas beigās nebija tik labi rezultāti. Tomēr tagad jau no novembra trenējos, gatavojos nākamajai sezonai, viss ir kārtībā, uz nākamo sezonu skatos kaujinieciski un pozitīvi,» stāstīja sportists, kuru pagājušajā nedēļas nogalē Gada balvas sportā ceremonijā nosauca par Latvijas labāko tehnisko sporta veidu pārstāvi, kā arī populārāko atlētu.

«Šogad dakteris jau sezonas vidū teica, ka jāmet motokrosam miers un jāatpūtina galva. Tāpēc uzreiz pēc pēdējā posma veselības un nākotnes labā noliku moci uz sešām nedēļām malā,» stāstīja Jonass, kurš šīs atpūtas dēļ šogad atkal nepalīdzēja Latvijas izlasei Nāciju kausa izcīņā.

Pasaules čempionātā motokrosā ir ļoti smags kalendārs un nākamajā gadā atkal notiks 20 etapi, maija vidū sportistiem viesojoties arī Zelta zirga trasē Ķegumā.

«20 posmu dēļ sanāk ļoti daudz ceļot un ļoti daudz laika pavadīt ceļā. Tas ir ļoti daudz - no marta sākuma līdz septembra beigām jābūt ļoti labā formā. Ir ļoti smagi tik garā sezona,» stāstīja sportists.

«MX2 klasē varētu braukt vēl divus gadus, tomēr, ja viss norit labi un pēc plāna, 2019.gadā startēšu MXGP. Arī šobrīd daudzus treniņus aizvadu ar 450 kubikcentimetru motociklu, lai spertu solīti MXGP virzienā,» atklāja sportists.

Pēdējos gados MX2 labākie sportisti ļoti veiksmīgi pārgājuši uz karalisko klasi. Tā 2015.gada MX2 čempions Tims Gajsers no Slovēnijas jau 2016.gadā kļuva par MXGP čempionu, bet 2016.gada MX2 čempions Džefrijs Herlingss, neskatoties uz ļoti neveiksmīgu sezonas ievadu, šogad kļuva par MXGP vicečempionu.

Pēdējās sezonās Jonass regulāri mainījis trenerus. Tā 2015.gadā latvieti trenēja desmitkārtējais pasaules čempions Stefans Evertss, 2016.gadā jau ar latvieti strādāja piecas reizes par čempionu kļuvušais Žoels Smetss, šogad to darīja Marks de Rūvers no Nīderlandes, bet 2018.gada sezonā būs sadarbība ar Stefana Evertsa tēvu Hariju Evertsu.

«Pagājušajā ziemas sezonā bijām ļoti apmierināti ar de Rūveru, bet sezonas laikā, tai tuvojoties beigām, bija nianses, kas mūs neapmierināja. Pavērsās tā, ka «Suzuki» vairs nestartēs pasaules čempionātā un bija izdevība sākt strādāt ar Hariju Evertsu. Man iepriekš patika strādāt ar viņu un tagad esam ļoti apmierināti ar izvēli. Viss norit ļoti labi un atmosfēra ir brīnišķīgi,» teica latvietis. «No katra trenera cenšos paņemt labāko. Ir arī daudzi braucēji, kas brauc vispār bez treneriem.»

Jau 2.janvārī Jonass dosies uz Beļģiju, pēc tam viņam sekos treniņnometne Spānijā, bet pirmās starptautiskās sacensības viņš aizvadīs 3.februārī, kamēr pasaules čempionāta sezona sāksies 4.martā Argentīnā. Vēl uz 2018. un 2019.gadu Jonasam ir spēkā līgums ar spēcīgo KTM rūpnīcas komandu, kuras braucēji šogad guva dubultuzvaru MXGP klasē un tika arī pie latvieša sagādātā titula MX2 ieskaitē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu