Spānija sola NATO par 80% palielināt izdevumus aizsardzībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Spānijas valdība apsolījusi NATO tuvāko septiņu gadu izdevumus aizsardzībai palielināt par 80% līdz 18 miljardiem eiro, vēsta laikraksts «El Pais». Tas teikts Spānijas premjerministra Marjano Rahoja vēstulē NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam.

Tomēr arī ar valdības apsolīto izdevumu palielināšanu tas nesasniegs NATO noteikto standartu aizsardzībai tērēt vismaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta (IKP) un 2024.gadā tie būs 1,5-1,6% līmenī.

Pēc visoptimistiskākajām prognozēm Spānija šo līmeni labākajā gadījumā varētu sasniegt 2028.gadā.

Saskaņā ar NATO datiem šogad Spānija aizsardzībai tērēja 10,7 miljardus eiro, bet pagājušajā gadā - deviņus miljardus eiro jeb 0,81% no IKP.

Šis skaitlis ietver ne tikai aizsardzības budžetu (7,6 miljardi eiro), bet arī ārvalstu operācijas (viens miljardu eiro), sociālās izmaksas un pensijas militārpersonām.

Lai palielinātu militāros izdevumus un pietuvotos NATO mērķim, Spānijas Finanšu ministrija ierosinājusi pie aizsardzības izdevumiem pieskaitīt Nacionālās gvardes budžetu.

Šobrīd šo robežu atvēlēt 2% no IKP valsts aizsardzībai sasniegušas tikai sešas NATO dalībvalstis - ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija, Rumānija un Polija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu