KP: Satversmes tiesa atzīst padomes ekskluzīvas tiesības lemt par soda apmēru konkurences lietās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saskaņā ar Satversmes tiesas (ST) spriedumu, kas pieņemts 22.decembrī, par naudas soda apmēriem konkurences tiesību pārkāpumu lietās tiesīga lemt ir tikai Konkurences padome (KP), sacīja KP pārstāvji.

Tas nozīmē, ka arī turpmāk tiesas varēs lemt tikai par pieteikuma noraidīšanu un iestādes lēmuma atcelšanu vai atcelšanu daļā un nevarēs mainīt KP noteiktā soda apmēru pēc saviem ieskatiem.

KP Izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička uzsvēra, ka ST spriedums un tajā minētie apsvērumi ir nozīmīgi KP turpmākā darbā.

«Apstiprinot, ka KP ir vienīgā iestāde, kas var lemt par piemērotu naudas soda apmēru konkurences tiesību pārkāpuma gadījumā, ir sperts būtisks solis vienotai, sabalansētai un efektīvai konkurences tiesību piemērošanai,» atzīmēja Spička.

Iepriekš jau vēstīts, ka lieta ST tika ierosināta pēc Administratīvās apgabaltiesas pieteikuma. Apgabaltiesas ieskatā tiesību norma, kas paredz, ka tiesa var grozīt un noteikt konkrētu administratīvā akta saturu iestādes vietā tikai tad, ja tiesību normās tas tieši ir paredzēts, ierobežo administratīvās tiesas kompetenci, un liedz nodrošināt Satversmē noteiktās personas tiesības uz taisnīgu tiesu.

ST, vērtējot apstrīdētās normas atbilstību Satversmei, atsaucās uz varas dalīšanas principu, norādot, ka administratīvās lietas ierosināšana un administratīvā akta jeb lēmuma izdošana ir KP kompetencē, savukārt tiesas kompetencē ir lemšana par šī akta tiesiskumu.

Tāpat tiesa uzsvēra, ka administratīvais process iestādē ir vairāk piemērots lietderības apsvērumu izdarīšanai nekā administratīvais process tiesā. Proti, iestāde var iegūt vairāk informācijas un ņemt vērā plašāku kontekstu nekā tiesa, lai konstatētajiem faktiskajiem apstākļiem piemērotu nepieciešamos tiesiskos pienākumus un soda apmēru. Arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrā ir atzīts, ka ir jārespektē iestāžu lēmumi, kas pieņemti, pamatojoties uz lietderības apsvērumiem, un kas prasa noteiktas profesionālās zināšanas vai pieredzi.

Vienlaikus ST norāda, ka saskaņā arī ar Eiropas Cilvēktiesību konvenciju tiesām nav pienākuma aizstāt iestādes viedokli ar savu, kas šajā gadījumā nozīmē, ka tiesai nav pienākuma mainīt KP piemēroto naudas soda apmēru. Tajā pašā laikā tiesai ir jābūt tiesībām lemt par strīda galveno jautājumu un, ja nepieciešams, nosūtīt lietu atkārtotai izvērtēšanai tai pašai vai citai iestādei.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, tas stāsies spēkā tā publicēšanas dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu