Lietuvas «Naftos grupe» bijušajiem vadītājiem prāvi cietumsodi un jāatlīdzina € 21 miljons

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Klaipēdas apgabaltiesa pēc ilgas izmeklēšanas un tiesas procesa piespriedusi prāvus cietumsodus naftas produktu ekspeditorkompānijas «Naftos grupe» bijušajiem vadītājiem par gandrīz 21 miljona eiro liela kaitējuma nodarīšanu valsts kompānijai «Klaipedos nafta», kas viņiem būs jāatlīdzina, kā arī par tās līdzekļu izšķērdēšanu vairāk nekā 600 000 eiro apmērā.

€Tiesa atzinusi, ka «Naftos grupe» laikā no 2005. līdz 2010.gadam bija ieguvusi īpašus nosacījumus naftas produktu tirgošanai ar valsts pārvaldītā naftas produktu termināļu operatora «Klaipedos nafta» starpniecību.

Kā ziņu aģentūrai pastāstījis Klaipēdas apgabaltiesas tiesnesis Zigms Pocjus, reāli cietumsodi piespriesti «Naftos grupe» īpašniekiem un vadītājiem Artūram un Antanam Urbušiem, kā arī bijušajam «Klaipedos nafta» komercdirektoram Ričardam Milvīdam.

Saskaņā ar tiesas spriedumu Artūram Urbutim būs jāpavada ieslodzījumā septiņi gadi un deviņi mēneši, Antanam Urbutim - seši gadi, bet Milvīdam - pieci gadi un seši mēneši.

Spriedumu 20 dienu laikā var pārsūdzēt Lietuvas apelācijas tiesā.

Vēl trim cilvēkiem piespriests nosacīts sods - bijušajam «Klaipedos nafta» vadītājam Jurģim Aušram trīs gadi deviņi mēneši, «Naftos grupe» piegādes nodaļas vadītājai Svetlanai Popovai - trīs gadi un bijušajam «Šiauliu bankas» Klaipēdas filiāles vadītājam Andrejam Vaičulim - divi gadi un deviņi mēneši.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka laikā no 2005. līdz 2010.gadam vienīgais «Naftos grupe» akcionārs Artūrs Urbutis, izmantodams sava sievastēva Vaičuļa saistību ar toreizējo «Klaipedos nafta» vadītāju Jurģi Aušru, noslēdzis Lietuvas valstij neizdevīgu līgumu, kas kompānijai «Naftos grupe» nodrošinājis ekskluzīvus nosacījumus naftas produktu pārkraušanai «Klaipedos nafta» terminālī.

Pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu, dokumentu un grāmatvedības datu viltošanu Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) sāka 2010.gada augustā. Izmeklēšanas gaitā tika apcietināti «Naftos grupe» vadītāji, bet vēlāk viņus atbrīvoja pret drošības naudu.

Pēc Pocjus teiktā, tiesa pilnībā apmierinājusi «Klaipedos nafta» civilprasību un atzinusi, ka tai pienākas kaitējuma atlīdzība 20,8 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu