No Lībijas uz Itāliju pirmoreiz ar aviotransportu aizvesti patvēruma meklētāji

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS

No Lībijas uz Itāliju piektdien ar aviotransportu pirmoreiz tika aizvesta 162 patvēruma meklētāju grupa, un Itālijas iekšlietu ministrs Marko Minniti nosauca šo dienu par «vēsturisku».

«Pirmoreiz ir atvērts humānais koridors no Lībijas uz Eiropu. Tas ir sākums,» sacīja Minniti. «Šodien ir vēsturiska diena,» viņš piebilda.

Ar armijas lidmašīnu evakuētie bija ieradušies Lībijā no Eritrejas, Etiopijas, Jemenas un Somālijas. Starp viņiem bija ģimenes, vientuļās mātes, bērni bez viņus pavadošiem radiniekiem un invalīdi.

«Mēs pirmoreiz varējām evakuēt ārkārtīgi neaizsargātus bēgļus no Lībijas tieši uz Itāliju,» sacīja ANO bēgļu lietu organizācijas UNHCR īpašais pārstāvis Vidusjūras reģiona centrālajā daļā Vensāns Koštels.

«Daudzi no šiem evakuētajiem runāja par lielām ciešanām, un [cilvēku] kontrabandisti bija viņus turējuši par gūstekņiem necilvēcīgos apstākļos.»

Lībija ilgu laiku ir bijusi tranzīta zeme migrantiem, kas cerībā uz labāku dzīvi mēģina pār Vidusjūru nokļūt Eiropā, bet cilvēku kontrabandisti ir pastiprinājuši savu izdevīgo rūpalu pēc Lībijas 2011.gada revolūcijas, kura iegrūda valsti haosā.

Lībijas varas iestādes ir kritizētas par migrantu tiesību pārkāpumiem pēc tam, kad ASV telekanāls CNN novembrī demonstrēja materiālu par vergu tirgu šajā valstī.

ANO ir aicinājusi valstis nekavējoties uzņemt 1300 «ārkārtīgi neaizsargātus bēgļus», kas iestrēguši Lībijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu