Zinātnieki: Pēc 20 gadiem tādas paģiras vairs neeksistēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai tev ir kādreiz bijušas tādas paģiras, ka tu zvēri pie visiem dieviem, ka nekad mūžā vairs nedzersi ne lāsītes alkohola, bet jau pēc dažām dienām attopies pie bāra letes ar alus kausu rokās? Pētnieki apgalvo, ka drīz par paģirām vairs nevajadzēs uztraukties, jo ierasto alkoholu aizstās sintētiskais.

Kā raksta «International Business Times», sintētiskajam alkoholam jeb alkosintam būs visas grādīgā dzēriena īpašības, par kurām tu esi sapņojis. Tas sniegs patīkamu reibumu, garšos labi, izraisīs vēlmi mīlēt visus apkārtesošos un paveikt varenas lietas, jūra būs līdz ceļiem un debesis – teju ar roku aizsniedzamas. Bet pats galvenais – nākamajā dienā pilnīgi neko nevajadzēs nožēlot, jo nebūs nedz morālo, nedz fizisko paģiru.

«Turpmāko 10 vai 20 gadu laikā Rietumu sabiedrība alkoholu lietos tikai īpašos gadījumos. Tā vietā stāsies alkosints. Līdzīgi būs arī ar cigaretēm – tās laika gaitā gandrīz pilnībā aizstās elektroniskās cigaretes,» komentēja britu profesors Deivids Nats (David Nutt).

Blakus tam, ka no alkosinta lietošanas nebūs paģiru, tam būs arī citas labas īpašības, proti, tas nekaitēs aknām, sirdij, asinsvadiem vai smadzeņu šūnām. Kā skaidro Nats, alkosints būs pilnīgi antitoksisks.

Veselības eksperti arī apgalvo, ka no alkosinta nevarēs piedzerties vairāk, nekā būtu pieklājīgi, proti, tikko būs sasniegts zināms reibuma stāvoklis, alkosints vairs neiedarbosies uz cilvēka organismu. Citiem vārdiem, kad cilvēks būs piedzēries, viņš varēs dzert tālāk, cik tik lien, un nekļūt vēl vairāk piedzēries.

«Alkosints varētu pilnībā mainīt sabiedrību un kultūru. Jo mazāk būs piedzērušo, jo mazāk būs vardarbības uz ielām un noziegumu. Ir cilvēki, kas vēlas piedzerties, lai dotos uz kautiņiem vai paveikt noziegumus, tomēr lielākā daļa cilvēku dzer, lai krāšņāk izbaudītu vakaru un vieglāk varētu socializēties,» piebilda Nats.

Lai arī profesors Nats atzīst, ka alkosints nav nekādas brīnumzāles cīņā pret alkoholismu, tomēr tas varētu būt laba alternatīva alkoholam.

«Vai nebūtu brīnišķīgi, ja mēs varētu aizstāt alkoholu ar vielu, kas nebūtu pie vainas tik daudzām nāvēm? Tas būtu izcils panākums sabiedrības veselības vairošanā,» sajūsmināts ir Nats.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu