ASV universitātes turpina neērto «karu pret Ziemassvētkiem»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Tuvojoties Ziemassvētkiem, vairākas ASV universitātes izplatījušas instrukcijas par šo svētku svinībām, lai ievērotu politkorektumu, lai nepiešķirtu kādai vienai reliģijai «īpašu statusu». Katru gadu, kopš arvien lielāka sabiedrības daļa sevi nepieskaita nevienai no reliģijām, šis jautājums kļūst par «karstu kartupeli». Ir jābūt Ziemassvētku eglītei vai Santaklausa simboliem, vai tomēr sabiedriskās celtnēs, šajā gadījumā universitātēs, šādiem reliģiska rakstura simboliem nav vietas?

Piemēram, Misūri valsts universitāte izplatījusi ziņu par svētku dekorācijām. Studenti tiek brīdināti, ka nebūtu pieņemami, ja tiktu eksponēti tādi reliģiski simboli kā krucifikss, Jēzus vai Muhameda attēli, «Bētlemes ainiņa», Bībele vai Korāns.

Savukārt Kalifornijas universitāte aicina šajos svētkos «fokusēties uz īpašu notikumu», nevis «īpašiem svētkiem», proti, svinēt gada nogali, jauna gada atnākšanu.

Arī Ņujorkas valsts universitāte izplatījusi instrukciju par dažādās kultūrās atšķirīgo izpratni par Ziemassvētku dekorācijām.

«Izmantojiet tādas dekorācijas, kas nav raksturīgas kādai konkrētai reliģijai. Radiet Ziemassvētku sajūtu ar gaismas un krāsu palīdzību, nevis reliģiskiem simboliem,» teikts paziņojumā.

Ohaio universitāte uzsver, ka Ziemassvētku dekorācijām, kas iegādātas par universitātes naudu un kuras tiek eksponētas publiski, jābūt pēc būtības sekulārām.

Universitātēs studē dažādu tautību, etnisko, reliģisko piederību studenti, arī ateisti un agnostiķi, protams, tāpēc tikai likumsakarīgi, ka universitātes vēlas saglabāt smalko balansu, lai respektētu visas šīs grupas. Šādas instrukcijas netiek izziņotas pavēles formā, tām ir ieteikumu raksturs, tās nekādā gadījumā neliedz, piemēram, kristiešiem savā personiskajā telpā, savā darba kabinetā praktizēt savu reliģiju, taču publiskā telpā jāievēro robežas.

Būtu nepieciešama diskusija arī Latvijas kontekstā. Piemēram, vai skolas vecuma bērniem tiešām kolektīvi jādodas uz svētbrīdi kādā no baznīcām. Vai skolēniem, kas nepieder kādai konkrētai reliģijai, tiek piedāvātas alternatīvas?

Kā jums šķiet?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu