Netanjahu: Vēstniecību pārcelšanu uz Jeruzalemi apsver vairākas valstis

LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu vairākas valstis apsver savu vēstniecību pārcelšanu uz Jeruzalemi, paziņojis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Runājot ar ASV telekanālu CNN dienu pēc tam, kad ANO bija nobalsojusi pret Trampa soli, Netanjahu sacīja, ka ASV lēmumam pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi var sekot arī citas valstis.

«Mēs tagad runājam ar dažām valstīm, kas nopietni apsver iespēju pateikt tieši to pašu, ko ASV, un pārcelt savas vēstniecības uz Jeruzalemi,» premjers sacīja CNN.

Izsakoties par Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, Netanjahu piebilda: «Es uzskatu, ka ar šo lēmumu beidzot tiek atzīta vēsturiskā patiesība.»

«Jeruzaleme ir bijusi Izraēlas galvaspilsēta 3000 gadu kopš ķēniņa Dāvida laikiem. Tā ir bijusi Izraēlas galvaspilsēta 70 gadus, un tā kā jau bija laiks, lai ASV to pateiktu, un es esmu priecīgs, ka tās ir pateikušas - «šī ir galvaspilsēta un mēs to atzīstam», un es uzskatu, ka tam sekos citas valstis.»

ANO Ģenerāla asambleja ceturtdien ārkārtas sēdē ar 128 balsīm pret deviņām pieņēma rezolūciju, ar kuru noraidīts Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Tramps 6.decembrī paziņoja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu. Viņš devis arī rīkojumu Valsts departamentam sākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Rietumu līderi pēc Trampa paziņojuma uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret Trampa lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, kā arī Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Malaizijā, Indonēzijā, citās musulmaņu valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu