Šogad ārvalstu investīciju apmērs Latvijā palielinājies piecas reizes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad ārvalstu investīciju apmērs Latvijā ir būtiski pieaudzis - pirmajos deviņos mēnešos piesaistītas investīcijas 710 miljonu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2016.gadu ir piecas reizes vairāk, liecina Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) informācija.

Plašāk par ārvalstu investīciju apjomu ĀIPL informēs nākamā gada 10.janvārī, kad tiks prezentēts ikgadējais «Ārvalstu investīciju vides indekss». Tas tapis sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolas asociēto profesoru Arni Sauku.

Prezentācijas un diskusijas dalībnieki analizēs, kā ārvalstu investori vērtē Latvijas ekonomikas konkurētspēju, kādi ir galvenie soļi, kas jāsper lēmumpieņēmējiem, lai uzlabotu Latvijas investīciju klimatu un vai starp likuma vārdu un reālo dzīvi ir plaisa.

Diskusijā piedalīsies ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), kā arī Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Diskusijas mērķis ir izstrādāt ieteikumus, kas risinātu ar demogrāfiju saistītās problēmas un palielina darbaspēka pieejamību un kvalitāti, stiprina tiesiskumu, nodrošina prognozējamu un efektīvu nodokļu sistēmu un tās administrēšanu ar mērķi uzlabot Latvijas ekonomikas konkurētspēju.

ĀIPL izpilddirektore Marta Jaksona sacīja, ka trešais «Ārvalstu investīciju vides indekss» ir sagādājis ne vienu vien pārsteigumu. «Līdztekus labi zināmām problēmām uzņēmēji iezīmē arī jaunus izaicinājumus, kas saistīti ar straujo tautsaimniecības izaugsmi, kā arī izceļ kritiski svarīgos jautājumus, kam nepieciešami tūlītēji risinājumi. Pētījuma pievienoto vērtību noteikti rada arī uzņēmēju konkrētās pieredzes stāsti par to, kā praksē notiek likumu piemērošana,» teica Jaksona.

Savukārt Sauka norādīja, ka pētījuma metodoloģija balstās uz intervijām ar Latvijai nozīmīgiem starptautiskiem investoriem - uzņēmējiem un augstākajiem vadītājiem, kuri lemj par to, vai investēt, vai palielināt investīcijas.

«Ļoti ceru ka, līdzīgi iepriekšējiem diviem ziņojumiem, šis pētījums sniegs atbalstu politikas veidotājiem un kalpos par labāku pamatojumu informētai lēmuma pieņemšanai, lai uzņēmējdarbības vides vispārīgā konkurētspēja Latvijā uzlabotos,» pauda Sauka.

Pagājušā gada pētījums atklāja, ka lielākie izaicinājumi, ar ko saskaras ārvalstu investori Latvijā ir meklējami nodokļu politikas un administrēšanas, ka arī darbaspēka pieejamības jomā.

Pētījumā Latvijas ekonomikas konkurētspēja tiek analizēta balstoties uz to, kā ārvalstu investori uztver dažādus uzņēmējdarbības vides aspektus: darbaspēka pieejamību un kvalitāti, izglītības un zinātnes sistēmu, veselības aprūpi un sociālo drošību, uzņēmējdarbības vides regulējumu, iekšējo pieprasījumu, attieksmi pret ārvalstu investoriem, infrastruktūras pieejamību, demogrāfiju, darbaspēka ražīgumu, dzīves līmeni Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu