ASV viceprezidents negaidīti apmeklē Afganistānu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV viceprezidents Maiks Penss ceturtdien ieradās Afganistānā negaidītā vizītē, kļūstot par augstāko prezidenta Donalda Trampa administrācijas amatpersonu, kas apmeklējusi amerikāņu karavīrus šajā valstī.

Pēc slepena lidojuma ar standarta nemarķētu ASV Gaisa spēku lidmašīnu C-17 Penss ieradās Bagramas aviobāzē, kur viņš pateicās dažiem no apmēram 15 tūkstošiem ASV karavīru, kas dien Afganistānā.

ASV militārā kampaņa Afganistānā pret starptautisko teroristu tīklu «Al Qaeda» un islāmistu grupējumu «Taleban», kas tika sākta pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem Ņujorkā un Vašingtonā, pēdējā laikā gūst arvien mazāku ASV sabiedrības uzmanību.

Penss ar savu vizīti ir iecerējis vismaz uz neilgu laiku pievērst uzmanību ASV militārajam personālam un tā misijai Afganistānā, pirms amerikāņi atkal nodosies Ziemassvētku svinēšanai un iekšpolitikas apspriešanai.

Pensa vizīte arī ietvēra lidojumu ar helikopteru no Bagramas uz Kabulas centru, kur viņš tikās ar Afganistānas prezidentu Ašrafu Gani un galveno administratoru Abdullu Abdullu.

Pensa vizīte notika četrus mēnešus pēc tam, kad Tramps paziņoja par jaunu ASV stratēģiju Afganistānā, solot skarbāku militāru kampaņu.

«Mēs neesam valsts veidotāji. Mēs nogalinām teroristus. Galu galā mēs uzvarēsim,» teica Tramps, augustā paziņojot par jauno stratēģiju.

Trampa administrācija līdzīgi Obamas administrācijai liek lielas cerības uz Gani, kuru Baltais nams uzskata par kompetentāku un mazāk korumpētu nekā iepriekšējo prezidentu Hamidu Karzaju.

Pensam šonedēļ bija paredzēts apmeklēt Ēģipti un Izraēlu, bet šis brauciens tika atlikts saistībā ar ASV Kongresa balsojumu par nodokļu reformu un musulmaņu valstīs notiekošiem protestiem pret Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu