Mutes higiēna – kāpēc un kā pareizi tīrīt mēli…

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem, kad pievērsos budismam un veģetārismam, pirmo reizi par mēles tīrīšanu dzirdēju nevis jogas nodarbībās, bet gan pie zobārstes. To, ka mainījusies mana ēdienkarte, zobārste pamanīja uzreiz. Viņa daudziem saviem klientiem, kas pievērsušies veģetārismam, bija atklājusi dažādas kopsakarības, kas mani nemaz neiepriecināja.

Smaganas paliekot vājākas, vairāk asiņojot un arī zobi ātrāk bojājas, kas liecina, ka uzturs nav pietiekami pārdomāts un sabalansēts. Turklāt papildus tam, ka jāizvēlas dabīgas zobu pastas, ir jādomā arī par mutes higiēnu, nepietiek vairs tikai ar zobu birstīti un diegu, vajag tīrīt arī mēli. Tajā brīdī es to noklausījos un aizmirsu, jo, jāsaka godīgi, tobrīd tajās jogas nodarbībās, kuras apmeklēju es, par šo tēmu – mēles tīrīšanu - vispār nerunāja, jo tibetiešiem tas ir gana intīms process, turklāt mana pieredze rāda, ka par to vairāk runā tieši Indijas jogas mācība. Iespējams tas saistīts arī ar to, ka Tibetas medicīnā, apskatot mēli, veic īpašu cilvēka veselības stāvokļa diagnostiku, tāpēc arī tibetiešu ārsti neļauj mēli tīrīt, ja gaidāma vizīte pie ārsta. Tāpat kā tibetiešu ārsti, arī mēs, katru rītu pirms tīrīšanas apskatot savu mēli, varam ļoti daudz ko uzzināt par savu veselību. Piemēram, pats vienkāršākais veids – ja redzam, ka aplikums ir biezs un baltā krāsā, tas signalizē, ka ir uzkrājušies toksīni, paceļoties Kaphai (ajūrvēda) jeb palielinoties gļotām (Tibetas med.). Ja mēles aplikums ir dzeltenāks vai zaļgans, tad tas ir saistīts par pittas (žults - tib.med.) enerģiju. Ja aplikums būs vairāk brūnā tonī, tad tas saistīts ar Vātas (vēja – tib.med.) enerģiju. Ājūrvēdā runā arī par to, kā mēle ir saistīta ar iekšējiem orgāniem un ka regulāra mēles tīrīšana reflektori stimulē iekšējos orgānus, tādējādi ietekmējot to funkcijas. Arī Tibetas medicīna mēli uztver kā ķermeņa karti, kas atspoguļo iekšējo orgānu veselību: mēles galiņš ir saistīts ar sirdi un plaušām, abas mēles malas atspoguļo aknas un žultspūsli, centrālā daļa liesu un kuņģi, savukārt mēles mugurējā daļa – nieres, urīnpūsli un zarnas.

Mūsu ķermenī nakts laikā notiek liels attīrīšanās process, tā sakot, pastāvīgais nakts detokss, kad atbrīvojamies no dienas laikā uzkrātajiem toksīniem, tāpēc mēles tīrīšana no rīta ir svarīgs rituāls, kas ne tikai palīdz organismam atmosties, bet arī atbrīvo no toksīniem.

Pateicoties iespējai darboties kopā ar dažādiem Tibetas medicīnas ārstiem, biju gana daudz dzirdējusi par iespējām diagnosticēt pēc mēles, taču par mēles tīrīšanu sāku interesēties daudz vēlāk, kad sāku lasīt un interesēties par jogu Indijas sistēmā, kurā diezgan daudz runā par dažādām attīrīšanās praksēm.

Kāpēc ir svarīgi mēli tīrīt? Pirmkārt jau tāpēc, ka mēles virsa ir vieta, kur uzkrājas daudz baktēriju, kas var būt par cēloni dažādām infekcijām, kas pasliktina zobu un smaganu veselību. Speciālisti saka, ka, notīrot mēli, mēs aizvācam vismaz 75% no visām baktērijām, kas tur uzkrājušās. Un šis process var būt daudz vērtīgāks nekā zobu skalošana ar īpašiem ķīmiskiem līdzekļiem vai pat zobu birstēšana.

Otrkārt, mēles attīrīšana palīdz labāk sajust garšu! Ja mēles aplikums ir gana biezs un netiek tīrīts gadiem ilgi vai pat visu mūžu, tas var nobloķēt garšas kārpiņas. Tad organisms vairs nespēj pēc garšas atšķirt, kas tam ir attiecīgā brīdī jāsagremo.

Treškārt, mēles tīrīšana ievērojami uzlabo imunitāti, jo samazina toksīnu nonākšanu atpakaļ ķermenī.

Ceturtkārt, palielinot siekalu izdalīšanos, palielina arī Agni jeb gremošanas uguni, tādējādi uzlabojot gremošanas sistēmas darbību.

Piektkārt, atbrīvo mūs no sliktas elpas!

KĀ PAREIZI TĪRĪT MĒLI?

Vispirms ir jāiegādājas speciāls mēles tīrītājs, vislabāk no vara vai sudraba. Netīriet mēli ar zobu birsti, tā jūs tikai ierīvēsiet baktērijas mēlē. Zinu, ka daudzi tīra ar karoti, diemžēl neesmu šo metodi apguvusi un nemācēšu komentēt.

Mēles tīrītāju saņem aiz abiem galiem, katrā rokā savu. Ar arkveida izliekumu to uzliek uz pašas mēles aizmugures un lēnām velk lejup uz mēles galiņu. Pēc katras reizes noskalo zem ūdens. Atkārto vismaz 10 reizes, kamēr vien nāk nost aplikums. Pēc tam ir svarīgi mēles tīrāmo nomazgāt ar siltu ūdeni un nosusināt. Ja to neizdarīsiet, tad visas baktērijas uzkrāsies uz tīrāmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu