Paaugstinās atsevišķas ĀM sniegto konsulāro maksas pakalpojumu cenas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz paaugstināt atsevišķas Ārlietu ministrijas (ĀM) sniegto konsulāro maksas pakalpojumu cenas.

Grozījumi ĀM konsulāro maksas pakalpojumu cenrādī paredz veikt vairākas izmaiņas, piemēram, cenu par dokumentu izprasīšanu no Latvijas iestādēm ar Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstī starpniecību plānots atstāt nemainīgu un tā būs 30 eiro. Savukārt cenu par rakstiskas izziņas izsniegšanu, izņemot izziņu no Iedzīvotāju reģistra, piecu darba dienu laikā plānots noteikt 20 eiro apmērā, bet vienas darba dienas laikā 30 eiro apmērā. Līdz šim par izziņas izsniegšanu desmit darba dienu laikā bija jāmaksā desmit eiro, bet vienas dienas laikā 30 eiro.

Tikmēr plānots, ka cena par pilnvaru, piekrišanu un apliecinājumu sagatavošanu notariālā akta apstiprināšanai svārstīsies no desmit eiro līdz 100 eiro, salīdzinājumam, līdz šim tā bija no pieciem eiro līdz 45 eiro. Savukārt cenu par dokumentu tulkošanu plānots noteikt no 40 eiro līdz 60 eiro. Cenu par dokumentu pārsūtīšanu ar pārstāvniecības starpniecību paredzēts noteikt 45 eiro apmērā.

Savukārt cenu par dokumenta nosūtīšanu personai konsulārā apgabala robežās plānots noteikt no desmit eiro līdz 20 eiro, bet līdz šim cenas šajā kategorijā svārstījās no septiņiem eiro līdz 70 eiro. Plānots, ka dārgāka būs uzaicinājuma noformēšana vienotās vīzas saņemšanai - līdzšinējo 20 eiro vietā par to nāksies maksāt 25 eiro. Nedaudz sadārdzināsies arī cena par dokumenta nosūtīšanu personai ar ierakstītu sūtījumu Latvijas robežās - līdz šim pakalpojums maksāja septiņus eiro, bet turpmāk plānots par to iekasēt desmit eiro.

Konsulārā pakalpojuma sniegšanas cena ārpus pārstāvniecības izbraukuma sesijas ietvaros paliks nemainīga un būs 15 eiro. Arī cena par telpu noformēšanu laulības noslēgšanai pārstāvniecībā nemainīgi būs no 70 eiro līdz 140 eiro. Nemainīga paliks arī cena par dokumenta nosūtīšanu personai konsulārā apgabala robežās ar ierakstītu sūtījumu un ar kurjerpastu, attiecīgi desmit eiro un 20 eiro.

ĀM noteiktās cenas par konsulāro pakalpojumu sniegšanu netiks apliktas ar pievienotās vērtības nodokli, teikts noteikumu projekta anotācijā.

Ministrija izmaiņas pamato ar to, ka pakalpojumi no 2013.gada nav pārskatīti. Šajā laikā ir pieauguši izdevumi par tiem, palielinājušās pakalpojumu tiešās un netiešās izmaksas un arvien vairāk pakalpojumu ir iespējams saņemt, izmantojot e-pakalpojumus vai sazinoties ar iestādi ar elektroniskā pasta starpniecību, norāda ĀM.

Tādējādi aktualizēti un precizēti sniegto pakalpojumu veidi, nodrošinot iespējas saņemt pakalpojumus paātrināti, kā arī pārskatītas sniegto pakalpojumu cenas, lai cita starpā veicinātu personu izvēli pakalpojumu pieprasīt un saņemt elektroniski.

Vienlaikus ĀM norāda, ka, pārskatot konsulāro maksas pakalpojumu cenas, tās vairākos gadījumos tiek noteiktas zemākas nekā aprēķinātās konsulāro maksas pakalpojumu tiešās izmaksas, lai saglabātu šo pakalpojumu pieejamību personām. Savukārt augstākas cenas tiek noteiktas tiem pakalpojumiem, kuri jāsniedz paātrinātā kārtībā, jo prasa steidzamu dokumenta apstrādi.

Noteikumu projekta spēkā stāšanās termiņš noteikts 2018.gada 1.janvāris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu