«Karavela»: Zivrūpniecības nozarē gads bijis sarežģīts ne tikai Latvijā, bet arī Rietumu valstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zivrūpniecības nozarē šis gads bija sarežģīts gan Latvijā, gan arī Rietumu valstīs, komentējot situāciju zivrūpniecības nozarē 2017.gadā, sacīja zivju konservu «Kaija» ražotāja «Karavela» līdzīpašnieks un mārketinga direktors Jānis Endele.

«Šis gads ir bijis sarežģīts ne tikai tepat Latvijā, bet arī ārvalstu, Rietumu valstu ražotājiem, ar kuriem mēs konkurējam,» sacīja Endele. Viņš piebilda, ka Latvijas zivrūpniecības nozari joprojām negatīvi ietekmēja Krievijas un citu tradicionālo tirgu aizvēršanās nozares produkcijai. Joprojām ne visi nozares dalībnieki ir spējuši atrast jaunus noieta tirgus un pielāgoties prasībām tajos.

Savukārt nozari globālā mērogā negatīvi ietekmēja izejvielu cenu kāpums, teica Endele. «Šajā gadā pamata zivju produkcijai, kuru uzturā lieto patērētājs Rietumos, izejvielas cena bija kritiski augsta,» viņš sacīja, piebilstot, ka šogad cena kāpa tunzivij, kā arī vairāk maksāja lasis un skumbrija.

Pēc Endeles teiktā, izejvielu cenu kāpuma dēļ zivrūpnieku asociācija Francijā nesen vērsās ar lūgumu pēc palīdzības Eiropas Savienībā (ES), norādot, ka šis gads ir bijis kārtējais smagais gads nozarē. «ES ir ļoti daudz instrumentu, kas kalpo kā atbalsts zvejniekiem un zivju ražotāji ir tam pakārtoti. Ņemot vērā augstās izejvielu cenas, skaidrs, ka ne šis, ne arī nākamais gads nozarē kopumā nebūs labs,» viņš teica.

Vienlaikus Endele arī sacīja, ka par spīti iepriekš minētajām problēmām «Karavela» šo gadu ir strādājusi veiksmīgāk nekā daudzi citi nozares uzņēmumi Latvijā vai uzņēmuma galvenie konkurenti ārvalstu tirgos Rietumos. «Karavelai» izdevies radīt jaunus produktus, attīstīt eksportu un gūt nelielu peļņu. Turpretī vairumam citu Latvijas zivrūpniecības uzņēmumu šogad nebūs izdevies gadu noslēgt ar peļņu, bet būs zaudējumi.

Endele teica, ka nākamais gads Latvijas zivrūpniekiem būtiski neatšķirsies no šā gada. Lai arī daudzi uzņēmumi veikuši iestrādes ārvalstu tirgos, «augļus» tas nenes tik drīz. «Rietumu pasaulē viena lieta ir eksporta iestrādes, bet otra lieta ir spēja iestrādes pārvērst darījumos,» viņs pauda, skaidrojot, ka potenciālajam eksportētājam vajag spēcīgu kvalitātes daļu, stiprus un zinošos speciālistus, jo uzņēmumos ar plāniem attīstīt produkcijas realizāciju Rietumos valstu tirgos bieži notiek auditi un ir lielāks birokrātiskais slogs nekā Austrumos.

Vienlaikus viņš minēja, ka nākamais gads zivrūpniecības nozarē Latvijā kopumā nebūs sliktāks par šo gadu. Par to liecina arī tas, ka situācija tādos nozarei tradicionālos tirgos, kā piemēram, Gruzijā, Uzbekistānā un Azerbaidžānā ir uzlabojusies. Arī valūtas vērtība Ukrainā ir stabilizējusies. Tāpat šo valstu iedzīvotāji par spīti pirktspējas kritumam, turpina patērēt zivju konservus.

Jau ziņots, ka «Karavela» 2016.gadā strādāja ar 28,304 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,8% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 55,6% un bija 747 753. Uzņēmums «Karavela» ir reģistrēts 2001.gadā un ir viens no lielākajiem zivju pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs.

Kompānijas pamatkapitāls ir 49 700 eiro. «Karavela» pieder trijām privātpersonām, tostarp uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Jānis Bite (56%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu