12 skaistas latviešu dziesmas Ziemassvētku vakaram (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Bez tradicionālajām garīgajām Ziemassvētku dziesmām, ko labi pazīst un dzied visā pasaulē, mums Latvijā pašiem ir savas, gana skaistas un skanīgas latviešu komponistu radītas svētku melodijas. Ja «Zvaniņš skan» un «Ak, eglīte» ir izdziedātas un varbūt pat nedaudz apnikušas, piedāvājam ieklausīties pašmāju Ziemassvētku dziesmās - gan rokmūzikas, gan popmūzikas, gan tautas mūzikas aranžējumā. Jūsu uzmanībai un sirdsmieram šajās svētku dienās - divpadsmit skaistas latviešu Ziemassvētku dziesmas (bez noteiktas secības).

 
Jauns Mēness
Jauns Mēness Foto: facebook.com

Jauns Mēness «Ziemassvētki»

Viena no visu laiku izcilākajām pašmāju rokgrupām «Jauns Mēness», kas starptautisku atzinību iekaroja ar uzvaru Sopotas festivālā, pagājušā gadsimta 80. gadu beigās ierakstīja skaņdarbu «Ziemassvētki», kas nekur oficiāli izdots netika. Žēl, ka tā, jo šī nenoliedzami ir viena no skaistākajām latviešu Ziemassvētku dziesmām.

 
Zigfrīds Muktupāvels
Zigfrīds Muktupāvels Foto: LETA

Zigfrīds Muktupāvels «Ziemassvētku nakts»

«Nakts, tik kluss dzied vējš, krīt sniegs, un apsnidzis ir ceļš un arī mežs. Nakts, tā zvaigznes mirdz, kā līdzi viņām krūtīs kvēlo man sirds,» Guntara Rača vārdus skaistā melodijā ietērpis komponists Jānis Lūsēns. Arī Zigfrīda Muktupāvela balss skan cēli un dziļi.

 
Līvi
Līvi Foto: facebook.com/GrupaLivi

Līvi «Vecgada dziesmiņa»

1986. gada Mikrofona aptaujā grupa «Līvi» triumfēja uzreiz ar divām dziesmām - «Dzimtā valoda» ieguva pirmo vietu, bet pavisam atšķirīgā «Vecgada dziesmiņa» - trešo vietu. Vēl joprojām šī varenā roķīgā melodija ir neatņemama Ziemassvētku pasākumu sastāvdaļa, kuru dzied gan jauni, gan veci.

 
Brāļi Ziemeļi
Brāļi Ziemeļi Foto: LETA

Brāļi Ziemeļi «Uzsniga sniedziņš balts»

Brāļi Āris un Saulceris Ziemeļi savas popularitātes kulmināciju piedzīvoja 1987. gadā, kad viņu sacerētā dziesma «Uzsniga sniedziņš balts» uzvarēja tā gada Mikrofona aptaujā.

«Šī dziesma ir izturējusi laika pārbaudi, un, domājams, ikviens saprot un novērtē to, ka tā ir viena no visu laiku vispopulārākajām Ziemassvētku laika dziesmām Latvijā,» uzskata Guntars Račs.

 
Raimonds Pauls
Raimonds Pauls Foto: LETA

Circenīša Ziemassvētki

Šī Raimonda Paula melodija ar Aspazijas vārdiem ir viena no emocionāli spēcīgākajām svētku laika dziesmām, kas liek aizdomāties par to, kas mums katram ir dots.

 
Knīpas un Knauķi
Knīpas un Knauķi Foto: LETA

Knīpas un Knauķi «Kas ir Ziemassvētki

Teju katrā bērnudārza eglītē mūsdienās skan šī sirsnīgā «Knīpu un Knauķu» dziesmiņa. «Maza, maza eglīte, asas, asas adatas» - viena no skaistākajām bērnu dziesmiņām.

 

Lauris Reiniks «Tik balti»

Lauris Reiniks nenoliedzami ir talantīgs melodiķis. Visa Baltija dejo līdzi Laura lipīgajam hitam «Es skrienu», un arī šī Ziemassvētku dziesma ar Mārtiņa Freimaņa vārdiem ir šāviens desmitniekā.

 
Foto: facebook.com

Jorspeis «Arvien tuvāk»

«Bērnības Ziemassvētki visbiežāk atmiņā paliek kā skaistākie svētki,» uzskata duets «Jorspeis».

 
Iļģi
Iļģi Foto: LETA

Iļģi «Kam tie svētki»

Ja neesat reliģisko svētku piekritējs/a, tad postfolkloras grupas «Iļģi» Ziemassvētku albums «Totari» varētu būt lieliska alternatīva. Šoreiz topam pievienojam apcerīgo «Kam tie svētki».

 
Akacis
Akacis Foto: ekrānšāviņš no youtube

Akacis «Tu esi dāvana»

Profesionālākā Amerikas latviešu rokgrupa «Akacis» radusies tālajā 1977. gadā Ņujorkā. Atmodas gados grupa viesojās Rīgā un vienā no Mikrofona koncertiem izpildīja savu versiju par Ziemassvētku hitu - «Tu esi dāvana».

 
Foto: Publicitātes foto

Laiksne «Svātki guoja»

Folkloras grupa «Laiksne» pirms četriem gadiem klajā laida latviešu Ziemassvētku dziesmu albumu «Es čigāna meita biju», no tā jestrā un enerģiskā «Svātki guoja» noteikti palīdzēs uzlabot omu.

 
Foto: Publicitātes foto

Shipsea «Normāli Ziemassvētki nāk»

Un nobeigumā dziesma ar vieglu humora piesitienu.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu