Aleksandram Latvija ir otrā dzimtene. No Krievijas nācās bēgt «nepareizās» orientācijas dēļ

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr.com/Devin Stein

Aleksandrs dzimis Krievijā un tur arī nodzīvojis lielāko daļu mūža. Pēdējo pusotru gadu viņš mitinās Latvijā - kā bēglis. Sarunā ar rusTVNET Aleksandrs stāsta, ka Latvija viņam bijusi «la terre promise» jeb apsolītā zeme. «Nekāda klišejiskā Jūrmala, Pauls, balzams un šprotes. Tagad šī uz visiem laikiem ir mana otrā dzimtene,» viņš stāsta.

«Es esmu žurnālists, cilvēks, kurš grib dzīvot drošībā,» stāsta Aleksandrs. «Man nesen apritēja 28 gadi, esmu dzimis Permas novadā Krievijā. Studēju filoloģijas fakultātē. 12.decembrī apritēja pusotrs gads, kopš dzīvoju Latvijā. Neesmu precējies, bērnu nav. Esmu šeit viens. Strādāju radio un televīzijā kā Permā, tā arī Maskavā.»

Uz jautājumu, kāpēc pameta Krieviju, Aleksandrs atbild: «Nu labi, par to jau vienalga rakstīja. Es esmu gejs. Vairāku gadu garumā mani šā iemesla dēļ ne tikai apspieda, bet arī vajāja. Tas izpaudās kā atlaišana no darba un fiziska iespaidošana. Lūk, rēta uz sejas - mani piekāva, salauza žokli. Pēdējais piliens bija incidents, kas nonāca tiesā. Viens cilvēks tagad sēž cietumā, diviem citiem piesprieda desmit mēnešus piespiedu darba. Sākās visādi draudi, tāpēc aizbraucu, lai glābtu savu dzīvību.»

Šausminošais vakars tika aprakstīts medijos, tostarp «meduza.io». 2015.gada 31.decembrī Aleksandrs devās pie draugiem svinēt Jauno gadu. Draugi aizgāja uz pirti, bet viņš noguruma dēļ palika dzīvoklī un aizmiga. Viņš pamodās no vārdiem: «Tur guļ tas pidars.» Dzīvoklī bija kompānija, kas pirms tam, redzot Aleksandru uz ielas, bija viņu rupji lamājusi. Par Aleksandra seksuālo orientāciju viņi uzzināja no kopīga paziņas.

Kā izrādījās, kompānija pirtī bija satikusi Aleksandra draugus un uzprasījās ciemos. Dzīvoklī viņi nokļuva pirms dzīvokļa saimniekiem. Aleksandrs gribēja doties prom, bet vīrieši neļāva -

nosēdināja viņu uz dīvāna un sāka sist, pēc tam nogrūda uz grīdas un sāka spārdīt kājām. Kad Aleksandram pa muti sāka tecēt asinis, viņu aizvilka uz priekšnamu, lai nesabojā paklāju.

Pēc tam puisim novilka drēbes un izvaroja viņu ar matu suku. No dzīvokļa Aleksandrs tika prom tikai nākamajā rītā. Aleksandrs policijā vērsties negribēja, jo baidījās, ka vardarbību piedzīvos arī no likumsargiem. Taču, redzot viņa savainojumus, vecmāmiņa piezvanīja policijai un ziņoja, ka mazdēls piekauts seksuālās orientācijas dēļ. Par laimi, policija izturējās korekti.

2016.gada martā uzbrucēji tika notiesāti par vardarbību, kuras «motīvs ir naids pret kādu sociālu grupu» - «netradicionālas seksuālās orientācijas pārstāvjiem». Vienu no uzbrucējiem notiesāja par seksuālu vardarbību.

Lai arī tiesa lēma par labu Aleksandram, viņš baidījās no atriebības. Uzbrukums bija pēdējais piliens, taču par došanos prom viņš domāja jau piecus gadus. Latvijā puisim bija draugi, ar kuriem viņš bieži sazinājās. Aleksandra angļu valodas zināšanas nav labas, tāpēc pārcelšanos uz Rietumeiropu neapsvēra. «Šeit vairums cilvēku runā krievu valodā,» saka Aleksandrs. «Bet ne jau tur tā lieta.

Es iemīlējos šajā valstī, kaut ne reizi nebiju šeit bijis. Varbūt tā ir ilūzija, bet par Latviju man bija pasakains, maģisks iespaids.»

Aleksandrs skatījās filmas par Latviju un tās vēsturi, meklēja par to informāciju un iepazina «no visām pusēm». «Skaista jūra, daba, izcila arhitektūra... Par klišejām nedomāju. Esmu dzimis 1989.gadā, un nekādas nostalģijas par «padomju rietumiem» man nav,» skaidro Aleksandrs.

Viņš arī netic Krievijas propagandai, ka Baltijas valstis ir Krievijas lielākais ienaidnieks uzreiz pēc ASV un Ukrainas.

«Es bieži sazvanos ar vecmāmiņu, un viņa saka - tur taču par runāšanu krieviski dod pa muti. Pats arī esmu Krievijas televīzijā redzējis sižetus, kuros demonizē Latviju. Īpaši tas pastiprinājies pēc lēmuma krievu skolās pāriet uz latviešu valodu. Jūs pat nevarat iedomāties, cik daudz negatīvu sižetu mūsu televīzijā bija par jūsu valsti!» par dzimtenē redzēto stāsta Aleksandrs.

Viņš stāsta, ka prombraukšanas dienā bijis satraucies, ka viņu varētu aizkavēt muitnieki vai pasu pārbaude lidostā. Pirmais, ko viņš pamanīja, izkāpjot no lidmašīnas, - stiprais, aukstais vējš, kaut bija vasara. Pēc tam - cik Latvijā ir sakopta apkārtne.

«Un vēl - Krievijā visi domā, ka Latvijā dzīvo drūmi, bēdīgi cilvēki,» teica Aleksandrs. «Bet nekā tamlīdzīga. Tik daudz smaidīgu un priecīgu cilvēku vēl nekad nebiju saticis.»

Pēc trim mēnešiem Aleksandrs jau jutās kā mājās un sāka mācīties latviešu valodu. Iepērkoties viņš cenšas runāt latviski, kaut arī bieži vien pārdevēji paši pāriet uz krievu valodu. Viņš uzskata, ka Latvijas krievi atšķiras no Krievijas krieviem. «Nevis akcenta, bet mentalitātes dēļ. Nevaru noformulēt atšķirību, taču tāda ir. Vietējie krievi ir mierīgāki, līdzsvarotāki, mazāk agresīvi. Piemēram, šeit jaunatne izpaužas, kā vēlas, bet Krievijā ciemā ar mazāk nekā 300 000 iedzīvotājiem tevi piekaus tikai par auskaru ausī,» norāda Aleksandrs.

Aleksandrs plāno Latvijā pavadīt visu turpmāko dzīvi, nopirkt māju un izveidot ģimeni ar mīļoto cilvēku. «Šeit tolerance ir daudzreiz augstākā līmenī nekā Krievijā,» viņš uzsver.

Vairāk par Krievijas politisko situāciju Aleksandru uztrauc sabiedrībā iesakņojušies uzskati un naida kultivēšana. «Putina Krievijā tagad ir kā Padomju Savienībā: mēs vienīgie labi, visi pārējie slikti. Mana vecmāmiņa visu laiku skatās Solovjova raidījumus. Kad mēs runājam, es viņai godīgi pasaku - es ar tevi nestrīdēšos. Es saprotu, ka tas ir bezjēdzīgi,» viņš saka. «Krievi - protams, ne visi - pārvēršas par biomasu, kas ienīst visus apkārtējos. Tas ir skumji. Patiešām. Domāju, ka Putina jaunais termiņš Krievijai neko labu nenesīs.»

Ko Aleksandrs pat Latviju teiktu Krievijā dzīvojošajiem?

«Latvija - tā ir brīnišķīga, skaista zeme. Šeit uz ielas nevienu neapcietina par runāšanu krievu valodā, veikalos par runāšanu krieviski nesit,» viņš uzsver. «Brauciet pie manis ciemos!»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu