Čakša domā, ka nākamgad ģimenes ārstu streiks neturpināsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministre Anda Čakša domā, ka nākamgad ģimenes ārstu streiks neatsāksies, norādīja ministre.

Pēc viņas domām, ir grupa ārstu, kuri vēlētos atsākt streiku, tomēr noslēgto līgumu skaits, kā arī Nacionālā veselības dienesta (NVD) darbinieku, kuri izbraukājuši reģionus un strādājuši ar konkrētiem cilvēkiem, liecina, ka streiks, visticamāk, neatsāksies.

Čakša sarunā ar aģentūru LETA pateicās ģimenes ārstiem, ka viņi pārtraukuši streiku, un norādīja, ka, ņemot vērā uz trīs gadiem ar NVD noslēgto līgumu skaitu, redzams, ka finansējums, kas nāks klāt, ģimenes ārstus apmierina. Nākamgad būs būtisks kapitācijas naudas pieaugums, tāpēc papildu nosacījumu prasīšana vairs nav strīdus avots starp ģimenes ārstiem un Veselības ministriju (VM).

Ģimenes ārstu un VM nespēja vienoties savā starpā ļoti bieži bijusi saistīta ar e-veselības sistēmas ieviešanu. Un, par to runājot, Čakša uzsvēra, ka beidzot jāsāk ar sistēmu strādāt, turklāt patlaban jau gandrīz 90% ģimenes ārstu noslēguši līgumus par e-veselības sistēmas lietošanu, kas, pēc Čakšas domām, ir labs rādītājs. «Ārstiem patīk strādāt ar saviem pacientiem, viņi izmanto iespēju apgūt jaunas sistēmas, un pārsvarā lielākā daļa strādā ar savām sistēmām, tāpēc vairāk darbs ar integratoriem, lai nebūtu kādi pārrāvumi,» noradīja ministre.

Turklāt viņa uzsvēra, ka pret ģimenes ārstiem netiks vērstas nekādas sankcijas par to, ka kaut kas nav izdevies, turklāt nepārtraukti turpināsies sistēmas uzlabošana un atbalsts arī katram ārstam individuāli.

Čakša ir pārliecināta, ka sistēmas darbību var paātrināt tikai strādājot ar to, un, tā kā jau divus gadus e-veselības obligātā lietošana tika pārcelta, ministre uzskata, ka pārcelšanu vairs nevar apspriest. «Vienkārši sākam strādāt, un tad domāju, ka būs gan 60 sekundes, gan viss tas ko viņi [ģimenes ārsti] vēlas,» sacīja ministre.

Jau ziņots, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) nolēmusi pārtraukt streiku, izvirzot vairākas prasības un piekodinot, ka to nepildīšanas gadījumā streiku varētu atsākt, aģentūru LETA informēja asociācijā.

Kā skaidroja asociācijas prezidente Sarmīte Veide, LĢĀA biedru sapulce piektdien nobalsojusi par Streika komitejas priekšlikumu pārtraukt streiku, vienlaikus paredzot, ka streiks tiek atsākts 2018.gadā, ja valdība nepilda streika prasības.

Kā ziņots, patlaban e-veselības sistēmas lietošana ārstniecības iestādēm un aptiekām ir brīvprātīga. Darbnespējas lapas un kompensējamo zāļu receptes var izrakstīt gan elektroniski, gan uz papīra veidlapām. Obligāta e-veselības sistēmas lietošana ārstniecības personām un farmaceitiem ir jāsāk no nākamā gada 1.janvāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu