Prāgā notiks Eiropas galēji labējo partiju kongress

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA

Čehijas galvaspilsētā Prāgā sestdien sāksies Eiropas galēji labējo partiju kongress, pret kuru gatavojas protestēt Čehijas galēji kreisās un anarhistu organizācijas.

Eiropas Parlamenta (EP) eiroskeptiķu frakcijas Nāciju brīvības Eiropa (ENF) partijas sanāksmi organizē Čehijas galēji labējās partijas «Brīvība un tiešā demokrātija» (SPD) līderis, Tokijā dzimušais uzņēmējs Tomio Okamura.

Uz pasākumu plāno ierasties Francijas Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna un Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss, kā arī Austrijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas un Polijas labējo partiju pārstāvji.

Vairākas pilsoniskās organizācijas internetā Čehijā aicinājušas rīkot protestus pret bailēm un atstumšanu, un simtiem cilvēku pauduši gatavību tajos piedalīties.

Protestētāji plāno sestdien nobloķēt piekļuvi vietai, kur notiks galēji labējo partiju sanāksme.

Kreisās organizācijas apgalvo, ka labējo populisma uzplaukums ir reakcija uz neoliberālisma izraisīto krīzi mūsdienu sabiedrībā. Labējie populisti gūst labumu no bailēm un nedrošības, ko izraisījusi šī krīze.

SPD kļuvusi par ceturto lielāko partiju Čehijā, un tā kontrolē 22 no 200 vietām parlamenta apakšpalātā.

Policijas preses pārstāve laikrakstam «Lidove noviny» (LN) atklāja, ka Nīderlandes policija lūgusi Čehijas Ārlietu ministriju nodrošināt Vildersam apsardzi un čehu policisti apsargās Vildersu, kamēr viņš uzturēsies valstī, jo radikāli noskaņotie islāmisti ir atklāti draudējuši viņu nogalināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu