LRA/LA RD frakcija neizpratnē par «Rīgas siltuma» aizdomīgo kapitāla daļu iegādes darījumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas Reģionu apvienības/«Latvijas attīstībai» (LRA/LA) Rīgas domes frakcija ir neizpratnē par AS «Rīgas siltums» ieceri iegādāties necaurskatāmā procedūrā privātpersonai piederošas uzņēmuma kapitāla daļas par, iespējams, nepamatoti paaugstinātu cenu, informēja LRA/LA Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Viņš norāda, ka ir saņēmis informāciju, ka 15.decembrī tiks sasaukta «Rīgas siltuma» padomes sēde, kurā plānots izskatīt jautājumu par iespējamo «Rīgas siltuma» ieceri pirmpirkuma kārtībā iegādāties SIA «BioEnerģija» kapitāla daļas, turklāt iegādes summa ir par 25% dārgāka nekā kapitāla daļu vērtība, kas bija fiksēta pirms pusgada.

«Informācija liecina par aizdomīgiem cenu noteikšanas apstākļiem un neskaidru minētā darījuma motivāciju, turklāt uzņēmums SIA «BioEnerģija» jau ir saistīts ar AS «Rīgas siltums«», pauž Pūce.

Politiķis uzsver, ka ir vērsies pie «Rīgas siltuma» Rīgas domes kapitāla daļu turētāja pārstāvja Andra Amerika (GKR), lūdzot atlikt padomes sēdi, lai atkārtoti izvērtētu nepieciešamību iegādāties kapitāla daļas.

Frakcijas priekšsēdētājs arī esot vērsies pie «Rīgas siltuma» padomes priekšsēdētāja Vjačeslava Stepaņenko, pieprasot viņam skaidrojumu par radušos situāciju.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija (EM) kā viena no «Rīgas siltuma» akcionārēm saņēmusi uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieka Kaspara Lores, kurš padomē pārstāv valsts intereses, vēstuli, vēršot akcionāra uzmanību uz iespējamā «Rīgas BioEnerģijas» akciju iegādes darījuma neatbilstību «Rīgas siltuma» interesēm, par kuru plānots pieņemt lēmumu rīt gaidāmajā «Rīgas siltuma» padomes sēdē.

Lore šo vēstuli nosūtījis visiem «Rīgas siltuma» akcionāriem - Rīgas pilsētas domei, SIA «Enerģijas Risinājums.RIX» un AS «Latvenergo» - , vēršot akcionāru uzmanību uz to, ka piedāvātā darījuma summa par aptuveni 25% ir lielāka nekā summa, par kuru «Enerģijas Risinājums.RIX» šā gada jūnijā pārdeva «Rīgas BioEnerģijas» 50% kapitāla daļas.

Rīt sasaukta kārtējā «Rīgas siltuma» padomes sēde, kuras viens no darba kārtības jautājumiem paredz izskatīt «Rīgas siltuma» pirmpirkuma tiesību izmantošanu «Rīgas BioEnerģijas» 50% kapitāla daļu iegādē. «Rīgas siltuma» valde jau pieņēmusi pozitīvu lēmumu par attiecīgo darījumu, bastoties uz vērtējumu, kurā izmantoti 2016.gada dati.

Lore vienlaikus atgādina, ka «Rīgas siltuma» padomes sēdē šā gada 7.jūnijā, kad pirmo reizi tika izskatīta iespēja izmantot pirmpirkuma tiesības uz «Rīgas BioEnerģijas» 50% kapitāla daļām, «Rīgas siltuma» valdes lēmums bija neizmantot pirmpirkuma tiesības, jo nepieciešams samazināt biznesa riskus. Minētais pamatojums lēmumā tika norādīts, neskatoties uz salīdzinoši labiem ekonomiskajiem novērtējumiem par «Rīgas BioEnerģijas» realizētajiem projektiem. Turklāt padomes sēdes laikā valdes lēmums par atteikšanos no pirmpirkuma tiesību izmantošanas tika izskatīts steidzamības kārtībā un netika atbalstīts Lores izteiktais priekšlikums atlikt jautājuma izskatīšanu, lai varētu rūpīgāk iepazīties ar iesniegto priekšlikumu un iegūt sertificēta vērtētāja viedokli par attiecīgo kapitāla daļu vērtību.

Vēstulē Lore aicina visus akcionārus pirms lēmuma pieņemšanas prasīt no «Rīgas siltuma» valdes informāciju un skaidrojumu par situāciju ar pirmpirkuma tiesību izmantošanu, iegādājoties «Rīgas BioEnerģijas» 50% kapitāla daļas.

EM atgādināja, ka 2014.gada 16.decembrī «Rīgas siltums» kopā ar «Enerģijas Risinājums.RIX» dibināja «Rīgas BioEnerģiju», katrai no dibinātājiem iegūstot 50% no kapitālsabiedrības pamatkapitāla. Patlaban «Rīgas BioEnerģijas» dalībnieki ir SIA «Bioenerģijas risinājums» un «Rīgas siltums», kam katram pieder 50 % no kapitālsabiedrības pamatkapitāla.

«Rīgas BioEnerģijas» dibināšanas mērķis bija realizēt divu biokurināmo katlumāju būvniecību Rīgā un saražotās siltumenerģijas realizāciju Rīgas pilsētas centralizētajā siltumapgādē, t.i. pārdot «Rīgas siltumam». Atbilstoši Rīgas siltums valdes sniegtajai informācijai katlumāja Rīgā, Rencēnu ielā 16, ir uzbūvēta, nodota ekspluatācijā jau sākta siltumenerģijas ražošana un pārdošana, savukārt katlumājas Rīgā, Vietalvas ielā 5, projekts ir tikai sagatavošanas stadijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu