Venecuēlas demokrātiskā opozīcija saņem Saharova balvu par domas brīvību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Šodien svinīgā ceremonijā Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā Venecuēlas demokrātiskās opozīcijas pārstāvji saņēma Saharova balvu par domas brīvību, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

«Šī balva ir domāta visiem venecuēliešiem,» atklājot svinīgo ceremoniju, sacīja EP prezidents Antonio Tajāni, kurš atzīmēja, ka cilvēktiesību situācija Venecuēlā pasliktinās, un aicināja atjaunot brīvas vēlēšanas, kurās ļauts piedalīties visiem, lai Venecuēlas iedzīvotāji paši varētu izlemt savu nākotni.

«Pagājušās nedēļas nogalē Venecuēlas prezidents Maduro ar patvaļīgu un pretdemokrātisku lēmumu aizliedza prezidenta vēlēšanās piedalīties galvenajām opozīcijas partijām. Mēs vēlamies, lai šai valstī atgriežas demokrātija, cieņa un brīvība,» uzsvēra Tajāni.

Savukārt Venecuēlas Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs Hulio Borhess sacīja, ka balva ir tiem, kuri cīnās par cilvēktiesībām Venecuēlā, Venecuēlas žurnālistiem, kuri riskē ar visu, mēģinot parādīt patiesos faktus, ko citi cenšas noklusēt.

«Bads ir kļuvis par politisku sistēmu Venecuēlā: 75% no Venecuēlas iedzīvotājiem pēdējo 12 mēnešu laikā ir zaudējuši desmit kilogramus svara,» piebilda Borhess un aicināja sniegt humāno palīdzību.

«Mēs pārvēršam šo balvu ziedos, kurus nolikt uz kapiem, kuros gulstas vairāk nekā 350 tūkstoši venecuēliešu. Mēs vēlamies mieru. Mēs nemeklējam atriebību, bet taisnīgumu,» saņemot balvu, teica Karakasas mērs Antonio Ledesma, norādot, ka balva dod enerģiju, lai turpinātu cīnīties par demokrātijas pamatvērtībām un principiem.

Apbalvošanas ceremonijā piedalījās arī politieslodzīto ģimenes locekļi vai pārstāvji, kā arī Saharova balvas fināliste Aura Lolita Čavesa Iksakvika un Betlehema Isāka, ieslodzītā finālista Davita Isāka meita.

Venecuēla šobrīd piedzīvo nopietnu politisku un ekonomisku krīzi. Augstā inflācijas līmeņa dēļ miljoniem venecuēliešu cīnās, lai spētu izdzīvot. Kopš šā gada sākuma ielu demonstrācijās bojā gājušas jau 120 personas, opozīcijas vadītajai Nacionālajai asamblejai ir atņemtas tās pilnvaras un šobrīd valstī ir aptuveni 300 politieslodzīto, norādīja birojā.

Saharova balvu par domu brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Balva nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Tās mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības. 2016.gadā balvu ieguva Nadia Murada un Lamija Adži Bašara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu