Tiesībsargs kritizē niecīgo garantētā minimālā ienākuma līmeņa palielināšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

No nākamā gada līdz 53 eiro mēnesī jeb par 3,20 eiro valstī tiks palielināts garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis. Ar tik niecīgu pieaugumu mierā nav tiesībsargs Juris Jansons, kurš norāda - GMI līmenis Latvijā būs teju identisks Pasaules bankas noteiktajam absolūtajam nabadzības līmenim pasaulē, otrdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas sešos».

«Mēs ar cerībām raudzījāmies uz minimālā līmeņa konceptu, kur sākotnēji bija paredzēti 128 eiro, [un tas] tam brīdim atbilda kaut kādai loģikai. Šobrīd tas, kas ir ar GMI, tas nav ne normāli, ne loģiski un neatbilst arī starptautiskiem principiem, ko Latvija ir apņēmusies ievērot,» saka Jansons. Tiesībsargs arī uzsver, ka GMI līmeni nevar noteikt politiskas vienošanās rezultātā.

Pēdējo reizi GMI līmenis Latvijā tika koriģēts pirms četriem gadiem. Jauno apjomu, kuru valdība šodien atbalstīja bez diskusijām, piedāvāja Labklājības ministrija. Tā par šādu pieaugumu iepriekš bija vienojusies ar Latvijas Pašvaldību savienību, turklāt ar nosacījumu, ka vietvarām ir lielākas iespējas novērtēt pabalsta pieprasītāju patiesos ienākumus un materiālo stāvokli.

Plānots, ka izmaiņas Latvijā skars teju 28 000 cilvēku. Šobrīd valstī noteiktais GMI līmenis ir 49,80 eiro mēnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu