Pabalstu audžuģimenēm ar trīs un vairāk bērniem palielinās līdz 274 eiro mēnesī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Sputnik

No nākamā gada 1.janvāra atlīdzības apmērs audžuģimenei ar trīs un vairāk bērniem būs 274 eiro mēnesī, liecina šodien valdībā atbalstītie grozījumi «Kārtībā, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu».

Kā norāda Labklājības ministrija, patlaban atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu apmērs ir 113,83 eiro mēnesī, tomēr šogad novembrī Saeima pieņēma grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, tāpēc turpmāk atlīdzības apmērs par audžuģimenes, izņemot specializētās audžuģimenes, pienākumu pildīšanu ir atkarīgs no bērnu skaita audžuģimenē.

LM izstrādātie noteikumu grozījumi paredz, ka no nākamā gada atlīdzības apmērs tiks noteikts audžuģimenei, kura aprūpē vienu bērnu, analoģiski atlīdzības apmēram, kāds noteikts par adoptējamā bērna aprūpi jeb bērna kopšanas pabalsta apmēram līdz bērna pusotra gada vecumam jeb 171 eiro. Savukārt par divu bērnu aprūpi tiek piemērots koeficients 1,3, bet par trīs un vairāk bērnu aprūpi - tiek piemērots koeficients 1,6. «Tādējādi audžuģimenei, kura aprūpētu divus bērnus, atlīdzības apmērs būtu 222 eiro mēnesī, bet audžuģimenei ar trīs bērniem un vairāk - 274 eiro mēnesī,» skaidro LM.

Vienlaikus grozījumos noteikts, ka, ja mainās bērnu skaits audžuģimenē un tā rezultātā palielinās atlīdzības apmērs, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atlīdzības apmēru pārskata ar dienu, kad bērns ievietots audžuģimenē.

Savukārt gadījumos, ja mainās bērnu skaits audžuģimenē un tā rezultātā samazinās atlīdzības apmērs, tad atlīdzības apmēru pārskata ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad pieņemts bāriņtiesas lēmums, ar kuru izbeigta bērna uzturēšanās audžuģimenē.

Tāpat LM ar grozījumiem veikusi vairākus precizējumus un novērsusi kļūdas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu