«Oligarhu lietas» izmeklēšanas komisija plāno uzklausīt Jurašu un Strīķi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien nolēma uz nākamajām sēdēm aicināt bijušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonas Jutu Strīķi un Juri Jurašu, bet atkārtoti ekspolitiķi Aināru Šleseru.

Šodien komisijas sēdē klātneesošais deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) bija ierosinājis uz komisijas sēdi uzaicināt bijušo KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi un Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Juri Jurašu. Abas amatpersonas savulaik vadīja KNAB korupcijas apkarošanas bloku, kad tika sākta oligarhu krimināllieta un tika organizētas sarunu noklausīšanās viesnīcā «Rīdzene».

Komisijas vadītāja Inguna Sudraba (NSL) gan uzsvēra, ka vēl nav iegūta informācija vai abas amatpersonas varēs 4.janvārī ierasties Saeimā.

Komisijas vadītāja vērsa uzmanību, ka krimināllietā, kurā tiek tiesāts Ventspils mērs Aivars Lembergs, decembrī nav paredzētas tiesas sēdes, tāpēc lietderīgi būtu viņu uzklausīt 18.decembrī. Šajā dienā uz komisiju uzaicināti arī bijušais politiķis Andris Šķēle, uzņēmējs Viesturs Koziols un bijušais AS «Diena» padomes vadītājs Aleksandrs Tralmaks.

Komisijas loceklim Andrejam Judinam (V) gan bija iebildumi par Lemberga aicināšu uz nākamo pirmdienu, jo «zinot kā Lembergs uzvedas tiesā» un, baidoties, ka Ventspils mēram ir vēlme gari diskutēt, viņš aicināja Lemberga iztaujāšanai veltīt atsevišķu komisijas sēdi.

Sudraba gan vērsa uzmanību, ka ar Lembergu vienojusies, ka viņa viedokļa paušanai tiks veltītas 20 minūtes, turklāt Sudraba ir pārliecināta, ka personu uzklausīšana ir vadāms process. Pēc diskusijas par Lemberga uzklausīšanu, komisija vienojās, ka viņš 18.decembrī tiks uzklausīts kā pēdējā uzaicinātā persona.

Judins šodien ierosināja uz kādu no nākamajām komisijas sēdēm atkārtoti uzaicināt bijušo politiķi Aināru Šleseru, jo komisijai ir «jānodrošina Šleseram atbildēt pēc būtības uz jautājumiem». Judins atgādināja, ka prokurors Māris Leja nolēmis nesākt kriminālprocesu pret Šleseru par atteikšanos atbildēt uz jautājumiem tā dēvētās «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

Judins uzskata, ka lietā ir vairāki apstākļi un fakti, par kuriem Šlesers atkārtoti jāiztaujā. Komisija principiāli Judina ierosinājumam piekrita un Šlesera uzklausīšana varētu notikt 4.janvārī, lai gan šis datums ar pašreizējo uzņēmēju vēl nav saskaņots.

Komisijas sēdē pieaicinātais savulaik oligarhu lietu uzraugošais prokurors Leja gan izteica šaubas, vai Šlesera atkārtota uzklausīšana būs lietderīga, ja viņam tiks uzdoti tie paši jautājumi, kas saistīti ar kriminālprocesu.

Komisija šodien arī nolēma nosūtīt vēstuli ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram ar lūgumu izskaidrot vispārēju pozīciju jautājumā ar liecinieka atteikšanos liecināt kriminālprocesā.

Jau vēstīts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota šā gada 21.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu