Latvijas biatlona vīru kvartets izcīna augsto 10. vietu Hohfilcenē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Latvijas biatlonisti Ilmārs Bricis, Oskars Muižnieks, Aleksandrs Patrijuks un Andrejs Rastorgujevs sestdien izcīnīja augsto desmito vietu Pasaules kausa otrā posma 4x7,5 kilometru stafetes sacensībās, kamēr uzvaru izcīnīja Norvēģijas kvartets.

Latvijas komanda šajās sacensībās veica trīs soda apļus un izmantoja 12 rezerves patronas, ar desmito vietu gūdama savu lielāko panākumu pēdējo sezonu laikā. Iepriekšējo reizi Latvija desmitniekā bija finišējusi 2010.gada 7.janvārī, kad Oberhofā septīto vietu izcīnīja Edgars Piksons, Bricis, Kaspars Dumbris un Kristaps Lībietis, kas arī toreiz bija pārsteidzošs rezultāts un augstākais vairāku sezonu laikā.

Tikmēr Norvēģija, kuras sastāvā bija leģendārais Ūle Einārs Bjērndālens, Henriks L'Ābē-Lunns, Ērlens Bjēntegords un Lāšs Helge Birkelands, šaušanā izmatoja deviņas rezerves patronas un aizvēra visus mērķus.

Otro vietu stafetē izcīnīja Vācija, kas norvēģiem zaudēja teju divas minūtes, kamēr trešo pozīciju ieņēma Francija, kas atpalika vairāk nekā divarpus minūtes.

Latvijas biatlonisti uzvarētājiem zaudēja piecarpus minūtes.

Pēc trešās šaušanas starp līderēm negaidīti atradās arī Beļģija, kas beigās ieņēma 16.vietu. Sacensību finišu sasniedza 18 komandas, bet astoņas izlases tika apdzītas par apli.

Stafetes sacensības Latvijas komandā uzsāka Bricis, kurš pirmajā šaušanā izmantoja vienu rezerves patronu un trasē atgriezās kā 16., bet otrajā šaušanā viņš neaizvēra trīs mērķus un izmantoja trīs rezerves patronas, atkrizdams uz 25.vietu divas minūtes un 43 sekundes aiz līderiem.

Bricis stafeti nodeva 25.vietā, bet Muižnieks iedeva enerģiju Latvijas komandai un pirmajā šaušanā bija nekļūdīgs, latviešiem pakāpjoties par trim vietām. Nākamajā ugunslīnijā Muižnieks, izmantojot trīs rezerves patronas, sašāva visus mērķus un Latvijas komanda pakāpās uz 18.pozīciju, bet Patrijuks stafeti pārņēma jau 17.vietā.

Arī Patrijuks turpināja veiksmīgi iesākto kāpumu un nākamajās divās šaušanās izmantoja pa vienai rezerves patronai, kamēr Latvija bija jau 14.pozīcijā. Līdz stafetes maiņai Latvija zaudēja divas pozīcijas, taču Rastorgujevs pirmajā šaušanā ar divām izmantotām rezerves patronām vienu vietu atguva. Pēdējā šaušanā Rastorgujevs bija nekļūdīgs, Latvijai paceļoties jau uz augsto desmito vietu.

Iepriekšējā sezonā Latvijas kvartets tikai reizi iekļuva pirmajā divdesmitniekā, 2018.gada olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā izcīnot 14.vietu.

Pēc šī sasnieguma Latvija pacēlusies uz 16.vietu Pasaules kausa Nāciju rangā vīriem. Iepriekšējās sezonas noslēgumā Latvija šajā rangā bija vien 21.pozīcijā, par vienu vietu un nieka 50 punktiem atpaliekot no iespējas Phjončhanas olimpiskajās spēlēs piedalīties ar pieciem biatlonistiem. Līdz ar to tagad no Latvijas uz Dienvidkoreju dosies vien divi vīru sportisti, nevarot uz starta izlikt stafetes komandu.

Piektdien desmit kilometru sprintā Rastorgujevs izcīnīja 18.vietu, kamēr Oskars Muižnieks bija 51.pozīcijā, abiem kvalificējoties iedzīšanai. Savukārt Daumants Lūsa finišēja 96.vietā starp 108 konkurentiem.

Iedzīšanā Rastorgujevs ieņēma 23.vietu, bet Muižnieks savā dzimšanas dienā finišu sasniedza 52.pozīcijā.

Savukārt 7,5 kilometru sprintā dāmām Baiba Bendika bija 85.vietā un nekvalificējās iedzīšanai.

Sezonas pirmajā posmā, kas pagājušajā nedēļā norisinājās Zviedrijas pilsētā Estešundā, Rastorgujevs divas reizes ieņēma astoto vietu, labāko desmitniekā tiekot 20 kilometru individuālajā distancē un arī sprintā, savukārt 12,5 kilometru iedzīšanas distancē, viņš pieļāva sešas kļūdas šaušanā, paliekot 20.vietā.

Tikmēr Muižniekam debija Pasaules kausa apritē izdevās ar labu startu 20 kilometru klasikā, kur viņš bija 48.vietā, kamēr sprintā palika 87.pozīcijā. Savukārt Lūsa startēja vien garākajā distancē, ieņemot 79.vietu.

Muižnieks 2012./2013.gada sezonā piedalījās pasaules čempionātā, kas arī ir Pasaules kausa ieskaitē, bet PK posmos atsevišķi viņš šosezon piedzīvo debiju. Pēdējos gados viņš vairāk nodarbojās ar riteņbraukšanu un distanču slēpošanu, bet iepriekšējās sezonas beigās atgriezās biatlonā, piedalīdamies IBU kausa sacensībās.

Zīmīgi, ka svētdien Hohfilcenē norisināsies Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) izpildkomitejas sēde, kurā tiks apspriests Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) otrdien pieņemtais lēmums diskvalificēt Krievijas komandu no dalības Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tāpat IBU vadība uz kopēju sapulci aicinās visas komandas, lai tās tiktu informētas par jaunāko situāciju.

Krievijas atlēti februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties pēc individuāliem uzaicinājumiem, bet viņiem būs liegts startēt zem savas valsts karoga, savukārt uz viņu formastērpiem būs uzraksts «Olympic Athlete from Russia» jeb «Olimpiskie sportisti no Krievijas».

Neapšaubāms Latvijas biatlona līderis ir Rastorgujevs, kurš iepriekšējās sezonas izskaņā beidzot kāpa uz Pasaules kausa sacensību pjedestāla, Norvēģijā notikušajā pēdējā posmā iegūstot sudrabu 15 kilometru sacensībās ar masu startu. Viņš toreiz atpalika vienīgi no titulētā francūža Martēna Furkada.

Līdz ar to Rastorgujevs pēc Oļega Maļuhina un Ilmāra Briča kļuva par trešo Latvijas biatlonistu, kurš kāpis uz goda pjedestāla kādās no Pasaules kausa sacensībām.

Aizvadītajā Pasaules kausa sezonā Rastorgujevs noslēguma kopvērtējumā ierindojās 21.pozīcijā. Viņam sekmīgākā bija 2013./14.gada sezona, kad Latvijas vadošais biatlonists guva 16.vietu, tomēr tajā sezonā notikušajās Soču olimpiskajās spēlēs tikai sprintā spēja iekļūt pirmajā desmitniekā, izcīnīdams devīto pozīciju.

Tikmēr Bendika iepriekšējā sezonā vēl nenodrošināja ceļazīmi uz nākamā gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, līdz ar to viņa līdz 21.janvārim cīnīsies par iespēju piedalīties Olimpiādē.

Iepriekšējā sezonā Bendika kopvērtējumā ieņēma 70.vietu. Savus labākos rezultātus viņa sasniedza iedzīšanas sacensībās, kur divas reizes finišēja pirmajā trīsdesmitniekā - 25.vieta Rūpoldingā un 27.vieta Hohfilcenē.

Nākamais Pasaules kausa posms norisināsies decembra vidū Francijā, kad tiks noslēgts Pasaules kausa pirmais trimestris. Janvāri norisināsies vēl trīs posmi, 21.datumā noslēdzoties olimpiskajai kvalifikācijai, bet sezonas kulminācija būs februārī, kad Phjončhanā norisināsies Ziemas olimpiskās spēles. Pēc olimpiskajām spēlēm norisināsies vēl trīs posmi, sezonai noslēdzoties marta beigās ar etapu Tjumeņā.

Iepriekšējā sezonā Latvijas vīriem tika nodrošinātas divas vietas Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, bet Bendikai par ceļazīmi uz Olimpiādi jācīnās vēl šajā sezonā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu