150 kvadrātmetri izsmalcinātas elegances agrīnā jūgendstila ēkā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: city24.lv

Slavenā arhitekta Mihaila Eizenšteina projektētās ēkas ir obligāti apskates objekti Rīgas jūgendstila maršrutā. Kādam laimīgajam šis krāšņais kultūras mantojums var kļūt arī par mājvietu, jo pārdošanā pieejams 150 kvadrātmetrus plašs dzīvoklis Elizabetes ielā 10b - vienā no dekoratīvi piesātinātākajām ēkām ar bagātu ornamentālo būvplastiku fasādes apdarē. Ēkas stilistiku iemieso arī dzīvokļa izsmalcinātais iekārtojums.

Sludinājums.

Lai arī jūgendstila mūžs bija visai īss, tā laikā galvaspilsētas ēku formas paspēja būtiski pārvērsties. Savu ieguldījumu Rīgas arhitektūras zelta krājumā devis arī slavenā kinorežisora Sergeja Eizenšteina tēvs Mihails Eizenšteins, pēc kura projektiem radītas deviņpadsmit ekstravagantas celtnes agrīnā, ekstrēmi dekoratīvā jūgendstila manierē. Piesātinātas ar simboliskiem tēliem un rotājošiem elementiem, Eizenšteina projektētās ēkas pelnīti kļuvušas par Rīgas vizītkarti.

Neticams šķiet fakts, ka 1903.gadā, tikko pēc būvniecības pabeigšanas, meistara darbs Elizabetes ielā 10b tika vērtēts ar piezīmi: «Ja nebūtu šausmīgi izķēmoto sieviešu ķermeņu ar neizprotamajiem riņķiem rokās un tāpat arī briesmīgās sieviešu galvas atikā, tad te nebūtu ko pelt.» Mūsdienās Mihaila Eizenšteina projektiem raksturīgā dekorativitāte, lielie sieviešu galvu apveidi, spilgtie keramikas plākšņu ielaidumi, suģestējošās maskas, grimases, spārnotie briesmoņi, sfinksas un citas iespaidīgās monumentālās rotas ir ēkas galvenā mākslinieciskā vērtība.

No skulpturālās fasādes neatpaliek arī ēkas iekšējais iekārtojums, kur 2000.gadā renovētā un krāšņi rotātā kāpņu telpa atstāj gluži vai izstādes iespaidu. Runā, ka mode izdaiļot projektus ar maskaroniem jeb milzīgiem masku attēlojumiem Eizenšteinam nākusi no apmātības ar operu. Patiesība vai mīts, bet sava veida apliecinājums tam ir tas, ka mājas iemītniekiem un viesiem ir iespēja apbrīnot skulpturālo galvu daudzumu kolonnu vainagojumā muzejam līdzīgajā koplietošanas telpā.

Vienotā, izsmalcināti elegantā stilā ieturēts arī pagaidām brīvā dzīvokļa interjers. Respektablajā īpašumā ir jūgendstila namiem tipiski augstie griesti ar izceltiem rotājumiem, grīdas segumam izvēlēts klasisks parkets, bet iekārtojumā dominē bagātīgas koka mēbeles. Centrālās telpas galvenais akcents ir grezns kamīns.

«Smalkie apartamenti izceļas ar racionālu plānojumu – priekšnams ir savienots ar plašu viesistabu, bet virtuves zona ar dzīvojamo istabu, no kuras balkona paveras majestātisks skats uz Rīgas klusā centra arhitektūru. Katrai no trim guļamistabām ir sava vannas istaba. Īpašuma cena ir 649 tūkstoši eiro. Bet vai tad sapņiem ir cena?» par dzīvokļa plānojumu nekustamo īpašumu sludinājumu portālam City24.lv stāsta «Latio» nekustamo īpašumu speciāliste Līga Igala.

Vairāk par dzīvokli Elizabetes ielā lasiet šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu