Rīgā «Eiropas Oskaram» nominētā filma «Par miesu un dvēseli»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

No 15. decembra kino «Splendid Palace» būs skatāma Berlīnes filmu festivāla lente «Par miesu un dvēseli» («On Body and Soul»), kas pretendē arī uz prestižo «Eiropas Oskaru», kuru pasniegs jau sestdienas vakarā.

Ungāru režisores Idiko Eņedi filma «Par miesu un dvēseli» dēvēta par filmu, kas robežojas ar dzeju. Šis stāsts par negaidītu saikni starp diviem cilvēkiem jau ieguvis Berlīnes kinofestivāla «Zelta lāci», līdz ar to izredzes iegūt Eiropas labākās filmas godu ir augstas.

Režisore Eņedi atgriezusies kino pēc 18 gadu pārtraukuma un kļuvusi par īstu sensāciju Berlīnes kinofestivālā. Filmu jau atzinīgi novērtējusi starptautisko kino kritiķu asociācija «Fipresci», kā arī skatītāji, kuri seansa laikā atklāti izrādīja gan apbrīnu, gan šoku.

«Par miesu un dvēseli» stāsta par Mariju, jauno kvalitātes inspektori kādā no Budapeštas lopkautuvēm, un Endri, viņas priekšnieka, dīvaino klusēšanu. Marija dzīvo skaitļu un kārtības pasaulē, viņai komunikācija ar cilvēkiem sagādā grūtības. Endri savukārt ir vientuļš un nevienu nepielaiž sev pārāk tuvu. Pakāpeniski šie divi cilvēki satuvinās, uzzinot, ka sapņojuši vienu un to pašu – sapnī viņi kļūst par staltiem briežiem.

Savukārt lopkautuve, kur notiek lielākā daļa filmas darbības, atspoguļo Rietumu sabiedrību, kura zaudējusi kontaktu ar rituāliem un nezina, kā tikt galā ar svarīgākajiem dzīves brīžiem – piedzimšanu, mīlestību un nāvi.

Filmā dominē divdabība, kas izpaužas gan stāstā, gan tā formā. Kinokritiķi slavē šīs liriskās filmas estētiku, izceļot režisores spēju vienlaicīgi būt starp dzeju, brutalitāti un drāmu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu