EK sūdz Ungāriju ES Tiesā par NVO un augstākās izglītības likumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija ceturtdien nolēma vērsties pret Ungāriju Eiropas Savienības (ES) tiesā par tās nevalstisko organizāciju (NVO) un augstākās izglītības likumiem, kuri, pēc kritiķu teiktā, ir vērsti pret amerikāņu miljardieri Džordžu Sorosu.

Brisele Budapeštu oktobrī jau brīdināja, ka vērsīsies ES Tiesā, ja Ungārija nepakļausies tās prasībām.

EK norādīja, ka Ungārija nav spējusi skaidrot bažas ne par NVO, ne arī par augstākās izglītības likumu.

EK paziņoja, ka vēršas tiesā pret Ungāriju, jo tās izglītības likums «neproporcionāli ierobežo ES un ES neietilpstošu valstu universitāšu darbību, un to ir jāpiemēro atbilstoši ES tiesību aktiem».

Ungārija pavasarī pieņēma grozījumus augstākās izglītības likumā, kas var novest pie Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes (CEU) slēgšanas.

Atsevišķā paziņojumā EK arī uzsvēra, ka likums par ārvalstu NVO «netieši diskriminē un neproporcionāli ierobežo ziedojumus no ārvalstīm pilsoniskās sabiedrības organizācijām».

Mēnesi pēc pretrunīgi vērtētā NVO likuma pieņemšanas EK jūlijā uzsāka pret Ungāriju tiesisko procedūru un oktobrī sāka šīs procedūras otro posmu. Taču Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns paziņoja, ka EK draudi esot smieklīgi.

Ungārijas parlamenta jūnijā, neskatoties uz starptautisko kritiku, pieņemtais likums paredz, ka nevalstiskajām organizācijām, kas gadā no ārvalstīm saņem vairāk nekā 24 000 eiro, jāreģistrējas kā «ārvalstu atbalstītai organizācijai». Likuma neievērošanas gadījumā organizācijai draud slēgšana.

Šīm NVO arī jāizmanto «ārvalstu atbalstītas organizācijas» zīme savās mājaslapās, preses relīzēs un publikācijās.

EK ceturtdien arī paziņoja, ka iesūdzējusi ES Tiesā Čehiju, Poliju un Ungāriju par atteikšanos ES patvēruma meklētāju pārvietošanas programmas ietvaros uzņemt imigrantus no Grieķijas un Itālijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu