Ungārija nepakļaujas EK spiedienam un neatsauc savu NVO likumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Neskatoties uz Eiropas Komisijas (EK) draudiem spert pret Ungāriju juridiskus soļus, Budapešta otrdien atteikusies anulēt likumu, kas vērsts pret ārvalstu atbalstītām nevalstiskajām organizācijām (NVO).

«Mēs uzskatām procedūru par nepamatotu un šodien informējām Eiropas Komisiju,» žurnālistiem Budapeštā paziņoja Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Pāls Velners.

Tas nozīmē, ka nākamais gājiens tagad jāizdara EK, kura var ar šo jautājumu vērsties Eiropas Savienības (ES) Tiesā.

Mēnesi pēc pretrunīgā likuma pieņemšanas EK jūlijā uzsāka pret Ungāriju tiesisko procedūru un oktobrī sāka šīs procedūras otro posmu. Taču Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns paziņoja, ka EK draudi esot smieklīgi.

Ungārijas parlamenta jūnijā, neskatoties uz starptautisko kritiku, pieņemtais likums paredz, ka nevalstiskajām organizācijām, kas gadā no ārvalstīm saņem vairāk nekā 24 000 eiro, jāreģistrējas kā «ārvalstu atbalstītai organizācijai». Likuma neievērošanas gadījumā organizācijai draud slēgšana.

Šīm NVO arī jāizmanto «ārvalstu atbalstītas organizācijas» zīme savās mājaslapās, preses relīzēs un publikācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu