Ukrainas policija mēģinājusi aizturēt Saakašvili

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas policija otrdienas rītā Kijevā aizturējusi bijušo Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, kurš Ukrainā sācis protestu kampaņu pret korupciju.

(Papildināta ziņa.)

Ierodoties policijai, Saakašvili atradās uz savas mājas jumta, kur bija uzkāpis, lai protestētu. Viņa atbalstītāji tikmēr bija sapulcējušies uz ielas pie mājas.

Policija mēģināja aizvest Saakašvili, taču vairāki simti protestētāju nobloķēja ceļu un atbrīvoja viņu no drošības dienesta mikroautobusa.

Saakašvili uzrunājis savus atbalstītājus un tad cilvēku kolonnas galvgalī devies parlamenta ēkas virzienā.

Gruzijas eksprezidents pie Augstākās radas uzrunājis savus atbalstītājus, kuru skaits ir ap dažiem tūkstošiem, un aicinājis pievienoties Kijevas iedzīvotājus.

«Es aicinu kijeviešus atnākt šeit, es aicinu kijeviešus nostāties kopīgā akcijā, mierīgi paskaidrot šim parlamentam, ka Ukrainas likumdošanas iestādes ir sagrābuši zagļi, blēži,» pavēstīja Saakašvili. «Es no šejienes aiziešu kopā ar ukraiņu tautu tikai kā uzvarētājs. Dārgie kijevieši, tā kā jūs man šodien izglābāt dzīvību, turpmāk tā pieder jums.»

Tikmēr Kijevas prokuratūra saistībā ar Saakašvili atbrīvošanu no drošības dienesta mikroautobusa ierosinājusi krimināllietu par tiesībsargājošo iestāžu darbinieku darba traucēšanu.

Kā paziņoja Ukrainas Drošības dienests (UDD), Saakašvili aizturēts krimināllietas ietvaros par palīdzību noziedzīgas organizācijas dalībniekiem un viņu noziedzīgās darbības slēpšanu.

Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko paziņojis, ka Saakašvili akcijas finansējis eksprezidenta Viktora Janukoviča «ģimenes baņķieris» Sergejs Kurčenko, kurš Saakašvili dibinātajai Jauno spēku kustībai nodevis pusmiljonu dolāru.

Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, Gruzijas pilsonību zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko viņam piešķīra Ukrainas pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru. Taču šogad jūlijā Ukrainas pilsonība viņam tika atņemta ar pamatojumu, ka imigrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu Gruzijā ierosinātos kriminālprocesus.

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili apgalvo, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta nepamatoti. Viņš paziņojis, ka likums esot viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un ka vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu Gruzijai.

Viņš atgriezās Ukrainā septembrī, ar savu atbalstītāju palīdzību izlaužoties cauri slēgtam robežpunktam no Polijas puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu