Bagātīga filmu uzņemšana turpināsies arī pēc Latvijas simtgades, pieļauj Rietuma

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Patiecoties Latvijas simtgadei, kinoindustrija saņēmusi lielu finansiālu atbalstu, kas ļāvis uzņemt krietni vairāk mākslas un dokumentālās filmas, tomēr Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma atzīst, ka pēc simtgades programmas īstenošanas arī turpināsies bagātīga filmu uzņemšana.

Šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» Rietuma piekrita, ka simtgades programmas īstenošanai piešķirtais finansējums Latvijas kinoindustrijai ir ļāvis vēl vairāk atdzīvoties, taču uzreiz izteica cerību, ka pēc simtgades programmas īstenošanas kinoļaudis finansējuma jautājumā neizjutīs lielu kontrastu un prognozēja tikpat lielu filmu uzņemšanas skaitu.

«Protams, pateicoties simtgades finansējumam, Latvijas kino spējis attīstīties vēl vairāk, bet šāds grūdiens bija nepieciešams, jo tā kinoindustrija spējusi uzaudzēt muskuļus, kas noteikti ļaus arī turpmāk uzņemt pietiekami daudz kinofilmu,» sacīja Rietuma.

Viņa atzina, ka šis periods ir ļoti nozīmīgs pašiem kinoļaudīm, it īpaši tehniskajiem darbiniekiem, kuri klāt savām zināšanām spējuši pielikt klāt arī citu pieredzi, jo šogad bija iespēja strādāt arī starptautiskos projektos, proti, pie filmām, kas uzņemtas Latvijas teritorijā.

Jau ziņots, ka programmā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» tika atbalstītas 16 pilnmetrāžas filmas - sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas.

Latvijas valsts simtgadei filmu nozare gatavojas jau kopš 2014. gada, kad tika izsludināts projektu konkurss «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» un NKC vairākās kārtās rīkoja konkursu, finansiāli atbalstot projektu attīstīšanas posmu un sagatavošanu ražošanai.

Konkursa noslēgumā īpaša žūrija kopīgā kontekstā vērtēja 31 projektu, un žūrijas uzdevums bija izvēlēties tādus filmu projektus, kas sekmētu Latvijas simtgadei veltītu augstvērtīgu, žanriski daudzveidīgu un sabiedriski nozīmīgu filmu izveidi, aktualizējot Latvijas vēstures, valstiskuma un nacionālās identitātes tēmas, stiprinot visplašākajā auditorijā izpratni par nacionālo identitāti un Latvijas valsts attīstību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu