Vienpadsmit skaļas, joprojām neatklātas slavenu cilvēku slepkavības

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Populāru cilvēku noslepkavošana vienmēr piesaista uzmanību, to apvij dažādi pieņēmumi un sazvērestību teorijas. Taču bieži vien vainīgais izsprūk sveikā, pat tad, ja slepkavas vārds ir zināms, jo trūkst pārliecinošu pierādījumu. Joprojām nav atklāta arī gorillu pētnieces Diānas Fosijas mīklainā nāve Ruandas kalnos. Par Fosijas dzīvi un darbu stāstīs arī miniseriāls «Diāna Fosija: noslēpumi miglā», kas «National Geographic» skatāms no sestdienas, 2.decembra.

Pirms tam «National Geographic» ir sagatavojis atskatu uz pagājušajā gadsimtā notikušām slavenu cilvēku slepkavībām, kuras joprojām var uzskatīt par neatklātām vai nepierādītām.

1947 - aktrise Elizabete Šorta, dēvēta arī par Melno Dāliju

Vairākās daļās sadalītais un apgānītais Šortas ķermenis tika atrasts pamestā zemesgabalā Losandželosas pievārtē. Glītais izskats, brīnišķīgie melnie mati un briesmīgā nāve padarīja aktrisi par mediju uzmanības objektu, un, iespējams, iesauka Melnā Dālija ir preses fantāzijas auglis. Šī ir viena no visslavenākajām neatklātajām Holivudas slepkavībām. Lieta netika atrisināta gadiem ilgi, kaut tika nopratināti vairāki tūkstoši cilvēku un izskatītas simtiem versiju. 2013.gadā kāds jaunietis apsūdzēja savu tēvu Džordžu Hilu Hoderu Melnās Dālijas slepkavībā, tomēr pārliecinoši lietiskie pierādījumi tam netika gūti.

Foto: Vida Press

1958 - mafijas miesassargs Džonijs Stompanato

Stompanato bija Losandželosas gangstera Mikija Koena miesassargs un aktrises Lanas Tērneres draugs. Tērneres mājā viņš arī tika nodurts. Vainu par slepkavību uzņēmās aktrises meita Šerila Kreina, kura apgalvoja, ka nogalinājusi vīrieti, lai aizsargātu savu māti. Stompanato draudējis abas nogalināt. Zvērinātie Kreinu attaisnoja. Tērneres un Džonija attiecības bijušas vētrainas, viņš greizsirdības dēļ esot draudējis nošaut Šonu Koneriju. Tāpat runāja, ka noziegumu pastrādājusi pati aktrise, kura ievilinājusi Džonija gultā savu meitu, pēc tam vīrieti nogalinājusi, bet vainu uzvēlusi nepilngadīgajai meitenei. Koens nopirka Džonijam lētu zārku un pārdeva presei Tērneres mīlestības vēstules.

Foto: Vida Press

1972 – Oficiālās Īru republikāņu armijas (OĪRA) cīnītājs Džo Makenna

Ziemeļīrijas neatkarības atbalstītāju Makennu laikā, kad provincē plosījās milzīgs vardarbības vilnis, neskaidros apstākļos nošāva britu militārā patruļa. Pēc 1972.gadā veiktās izmeklēšanas par notikušo neviens netika apsūdzēts. 2012.gadā lietu izskatīja Ziemeļīrijas Vēsturiskās izmeklēšanas komanda, kas nodarbojās ar 3000 neatklātajām slepkavībām asiņainā konflikta laikā. Pērn par nodarījumu tika izvirzītas apsūdzības diviem bijušajiem britu armijas karavīriem, kas tika apcietināti.

1978 – aktieris Bobs Kreins

60.gadu komēdiju zvaigzne Bobs Kreins tika atrasts savā dzīvoklī Skotsdeilā, nosists, iespējams, ar kameras statīvu. Slepkavība bija tik brutāla, ka policijai bija grūti viņu atpazīt. Par galveno aizdomās turēto uzskatīja Kreina labāko draugu Džonu Karpenteru. Taču trūka pierādījumu, kas ļautu izvirzīt oficiālas apsūdzības. Izmeklēšanu atjaunoja 90.gados, kad tika atrasta fotogrāfija ar cilvēka ķermeņa nospiedumu Karpentera mašīnā. Viņu tiesāja par pirmās pakāpes slepkavību, taču attaisnoja nepietiekamu pierādījumu dēļ.

Foto: Vida Press

1981 – aktrise Natālija Vuda

Aktrise Natālija Vuda noslīka neskaidros apstākļos pie Santakatalīnas salas Kalifornijas piekrastē, esot uz jahtas kopā ar vīru Robertu Vāgneru un partneri filmā «Prāta vētra» Kristoferu Vokenu. Krievu emigrantu meitai (dzimušai Zaharenko) pasaules slavu atnesa filmas «Vestsaidas stāsts», «Lielās sacīkstes». Vudai bijušas attiecības ar slaveniem vīriešiem, piemēram, Elvisu Presliju un Denisu Hoperu. Noslīkšanas iemesls nav noskaidrots joprojām, kaut arī 2013.gadā Losandželosas apgabala koroners nomainīja oficiālo nāves iemeslu no «nejauša noslīkšana» uz «noslīkšana un citi nenoskaidroti faktori».

1985 – gorillu pētniece Diāna Fosija

Lielo pērtiķu pētniece un grāmatas «Gorillas miglā» autore tika nežēlīgi noslepkavota namiņā Ruandas kalnos, Karisoke pētniecības centrā. Varasiestādes slepkavībā apsūdzēja pētnieces līdzstrādnieku Veinu Makgiriju. Viņš to vienmēr ir noliedzis, apgalvojot, ka slepkavība ir rūpīgi plānota. Makgirija domas par senajiem notikumiem skatītāji var uzzināt miniseriālā «Diāna Fosija: noslēpumi miglā», kas skatāms «National Geographic». Iespējams, īstais vainīgais bijis kāds kontrabandists, kam traucēja Fosijas cīņa pret nelegālo nodarbi, vai arī Ruendžerijas provinces bijušais gubernators un «nāves komandu» izveidotājs Protaiss Zigiranjiraco, ko 2001.gadā aizturēja Beļģijas policija.

1986 – Zviedrijas premjerministrs Ūlofs Palme

Palmi sašāva brīdī, kad viņš kopā ar sievu Līsbeti vēlā vakarā atgriezās no kino. Viņš slimnīcā mira no ievainojumiem. Pēc diviem gadiem aizdomās par slepkavību aizturēja nelīdzsvarotu noziedznieku Kristeru Pētersonu, taču viņa vaina netika pierādīta. Tiesa, Pētersons ir izteicies, ka nošāvis premjerministru, taču lietu atkārtoti ierosināt neizdevās. Vienlaikus tiek pieļauts, ka Palmi varēja nošaut kļūdas dēļ, sajaucot ar narkotiku tirgoni Sigi Sedergrēnu, vai arī slepkavību noorganizējuši Dienvidslāvijas specdienesti.

Foto: Vida Press

1996 – reperis Tupaks Šakurs

Aktieri un reperi Tupaku Šakuru (zināms kā 2Pac un Makaveli) sašāva Lasvegasā, kur viņš bija ieradies noskatīties bokseru Maika Taisona un Brūsa Seldona cīņu. Kāds aculiecinieks viesnīcā «MGM Grand» identificēja bandas «Southside Crips» līderi Orlando Andersonu, kurš esot uzbrucis Šakuram. Tiek runāts, ka tā bijusi vien savstarpējo rēķinu kārtošana bandu starpā, taču par notikušo neviens nekad nav arestēts. Šakurs mira sešas dienas pēc negadījuma. Aptuveni pēc gada tika nošauts reperis Notorious BIG, ko daži uzskatīja par vainīgu Šakura slepkavībā. Arī šis noziegums nav atklāts.

Foto: Vida Press

1996 – filmu producente Sofija Toskāna du Plantjē

Franču filmu producenti Sofiju Plantjē tieši pirms Ziemassvētkiem brutāli nosita ar akmeņiem un betona gabaliem netālu no viņas brīvdienu mājas Īrijā. Viņa bija precējusies ar filmu producentu Daniēlu Toskānu du Plantjē, Sofija bija viņa trešā sieva. Aizdomās par slepkavību divas reizes, izpildot Eiropas apcietināšanas orderi, Īrijā tika aizturēts žurnālists angļu žurnālists Jans Beilijs, taču viņam līdz šim ir izdevies panākt savu neizdošanu Francijai. Lietā vairākkārt nopratināta arī viņa draudzene, velsiete Džūla Tomasa, taču pēc vairāk nekā divdesmit gadiem slepkavība nav atklāta.

1996 – bērnu skaistumkonkursu uzvarētāja Džonbeneta Remzija

Sešus gadus vecā meitenīte, iespējams, tika nolaupīta brīdī, kad izgāja no savas mājas Bolderā. Anonīmi zvanītāji vecākiem pieprasīja 118 000 ASV dolāru, taču pēc dažām stundām pagrabā tika atrastas viņas mirstīgās atliekas. Sākumā galvenā aizdomās turētā bija Džonbenetas māte Petsija, tomēr 2010.gadā veiktā DNS analīze liecina, ka neviens no Remziju ģimenes noziegumā nav iesaistīts. 2003.gadā publiskotie tiesu dokumenti atklāj, ka zvērinātie uzskatījuši par pietiekamiem savāktos pierādījumus par abu vecāku vainu, taču toreizējais apgabala prokurors Alekss Hanters atteicās parakstīt apsūdzību.

1999 – žurnāliste, televīzijas seja Džila Dando

Populāro raidījumu «Crimewatch UK» un «Holiday» vadītāju Džilu Dando nošāva pie viņas mājas Fulemā, Rietumlondonā. Izmeklēšanā iesaistījās arī Skotlendjarda detektīvs Braiens Edvardss, kurš tobrīd izmeklēja nekustamā īpašuma aģentes Sūzijas Lamplu pazušanu 1986.gadā. Versijas bija dažādas, sākot ar serba Slobodana Miloševiča vai ĪRA atriebību līdz pat maniakam, kas draudēja nogalināt Džilu un viņas kolēģi Alisi Bīru. Apsūdzības tika izvirzītas Dando kaimiņam Berijam Džordžam, taču tiesa viņu atzina par nevainīgu. Bet izbijis britu detektīvs Marks Viljamss Tomass uzskata, ka, viņaprāt, Dando nogalināja Londonas «pazemes» bosi, tā brīdinot citus nejaukties noziedznieku dzīvē.

Nepalaid garām «National Geographic» miniseriālu «Diāna Fosija: noslēpumi miglā» sestdienās, no 2.decembra, plkst. 21:00!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu