Praljaks: no teātra direktora līdz kara noziedzniekam un pašnāvībai Hāgas tribunālā

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien bija plānota pēdējā Hāgas tribunāla sēde, kas pieliktu punktu izmeklēšanai par sešu Bosnijas horvātu vainu kara noziegumos. Taču sēde negaidīti aprāvās, kad Slobodans Praljaks, viens no notiesātajiem, piecēlās kājās un iedzēra no mazas, brūnas pudelītes. Viņš paziņoja, ka tā esot bijusi inde.

70. gados Praljaks Zagrebā izstudēja inženierzinātnes, bet pēc tam pievērsās humanitārajai sfērai. Viņš pabeidza filozofijas un socioloģijas studijas, bet pēc tam absolvēja arī teātra skolu. 70. un 80. gados Praljaks strādāja televīzijā un vadīja teātrus Zagrebā, Osijekā un Mostarā.

90. gados, sākoties karam, «kultūras cilvēks» Praljaks kļuva par armijas ģenerāli un pirmā Horvātijas prezidenta Franjo Tudžmana padomnieku.

Kamēr Bosnijas serbi nežēlīgā veidā centās nodibināt savu valsti dienvidrietumos, Bosnijas horvātu karaspēks ar līdzīgām metodēm - tai skaitā etnisko tīrīšanu - centās izkarot savu teritoriju, saņemot arī atbalstu no Horvātijas.

Praljaks bija viens no «Prliča piecinieka» - horvātu politiķu un militārpersonu grupas, kas Hāgas tribunālā tika tiesāti par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Sešiem vīriešiem, ieskaitot pašpasludinātās Bosnijas horvātu valsts bijušo prezidentu Jadranko Prliču, ar 2013.gada notiesājošo spriedumu tika piespriesti cietumsodi līdz 25 gadiem. Šogad noslēdzās apelācijas izskatīšana, un spēkā tika atstāts iepriekšējais spriedums.

Foto: EPA/Scanpix

Hāgas tribunāls nosprieda, ka Praljaks nemēģināja apturēt musulmaņu slepkavošanu, slepkavību plānošanu un uzbrukumus starptautisko organizāciju pārstāvjiem. Kā augsta Bosnijas horvātu amatpersona viņš tiešā un netiešā veidā pavēlēja bruņotajiem spēkiem veikt masveida kara noziegumus pret Bosnijas musulmaņu populāciju, secināja tribunāls. Viņš bija iesaistīts militārās un civilās policijas operāciju plānošanā.

Sešu vīriešu tiesāšana ilga no 2006.gada aprīļa līdz 2013.gada maijam. Tribunāla tiesneši lēma, ka musulmaņu slepkavošana, spīdzināšana un izvarošana «nebija dažu nepaklausīgu kareivju nejaušas darbības».

Taču iespējams, ka Praljaka pēdējā tiesas sēde un indes iedzeršana daudziem paliks spilgtākā atmiņā nekā apsūdzības. Pēc sauciena «Praljaks nav noziedznieks!» un iedzeršanas no pudelītes 72 gadus vecais Praljaks tika nogādāts slimnīcā, taču pēc dažām stundām mira, raksta vietējie mediji.

Tomēr ne visi piekrīt Hāgas tribunāla spriedumam. Horvātijas premjers Andrejs Plenkovičs sacīja, ka Praljaka nāve esot izgaismojusi «dziļu morālu netaisnību pret sešiem notiesātajiem horvātiem no Bosnijas un Horvātijas tautu», ziņo raidorganizācija BBC. Apmēram tūkstoš cilvēku trešdienas vakarā sapulcējās Mostaras laukumā, lai noliktu sveces un pieminētu Praljaku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu