Federācija: Latvijas koksnes eksporta pamattirgi šogad nav mainījušies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas koksnes eksporta pamattirgi šogad nav mainījušies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, pastāstīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Klauss piebilda, ka šogad izmaiņu nozares eksporta galamērķos nav un pamattirgi nav mainījušies. Dēļu, īpaši, skujkoku dēļu lielākais noieta tirgus ir Apvienotā Karaliste, bet mēbelēm pamattirgi ir Dānija un Vācija. Granulu noieta tirgus ir Eiropas valstis, kurās ir attīstīta koģenerācijas staciju saimniecība, bet nav pietiekamu iespēju iegādāties granulas no saviem ražotājiem vai arī pašiem nav mežu.

Viņš piebilda, ka 2016.gadā koksnes produkti tika eksportēti uz 112 valstīm, bet šogad - uz 105 valstīm. Tomēr valstu skaitam nav lielas nozīmes, jo uz vairākām valstīm apjomi ir nelieli. «2017.gadā esam šo to veduši uz Kosovu, Mjanmu un Kambodžu, ko nedarījām 2016.gadā. Savukārt esam šogad zaudējuši tādus tirgus kā Indonēzija, Turkmenistāna un Kenija,» sacīja Klauss.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka ikvienam uzņēmumam atsevišķi ir sava politika un rezultāti attiecībā uz eksportu. Arvien vairāk uzņēmumiem starp eksporta galamērķiem parādās Ķīna, un šī tendence nākotnē varētu turpināties. «Tiek prognozēts, ka tuvākajos gados Ķīnā vēl 100 miljoni cilvēku pārcelsies no lauku reģioniem uz pilsētām, kas nozīmē, ka būvniecība notiek ļoti aktīvi. Vienlaikus tur ir aizliegta mežu ciršana ārpus plantācijām, un šī iemesla dēļ viņi mēģina iegūt kokmateriālus dažādās formās. Tostarp ļoti lielos apmēros kokmateriāli tiek ievesti no Krievijas, gan apaļkoki, gan dēļu veidā. Arī eiropieši sāk arvien lielākos apjomos piedāvāt Ķīnai dēļus. Arī latvieši sāk kaut ko piegādāt,» sacīja Klauss.

Pēc viņa teiktā, tas, ka eiropieši sāk arvien lielākos apjomos piedāvāt Ķīnai dēļus paver papildu realizācijas iespējas Latvijas uzņēmējiem. «Ja mēs paši neeksportēsim uz Ķīnu, mūsu konkurenti to darīs. Dēļus var saražot tik, cik var, kopējais apjoms tirgū īpaši nepieaug, līdz ar to dēļu ražošanas apjoms ir nosacīti limitēts, tas mainās vien dažu procentu robežās. Tas nozīmē, ka, ja kāds mūsu konkurents, kurš iepriekš ir piegādājis materiālus, piemēram, Lielbritānijai, sāk dēļu eksportu uz Ķīnu, mums paveras iespējas piedāvāt savu produkciju Lielbritānijai,» teica Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada 1.augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanu Latvijā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas meža nozares attīstību sadarbībā ar ieinteresētajām institūcijām, veidot ilgtspējīgu, stabilu ekonomisko vidi meža nozares uzņēmumu attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai, kā arī nodrošināt Latvijas kokrūpniecības interešu starptautisku pārstāvniecību un asociāciju darbības attīstīšanu un koordinēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu