Pētījums: Bērnudārzos būtu jānodrošina vidēji 13 dažādas uztura diētas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Secināts, ka Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs būtu jānodrošina aptuveni 13 dažādas uztura diētas, aģentūrai LETA pauda Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes pārstāve Ingrīda Millere.

2016. un 2017.mācību gadā tika veikts pētījums par pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu ēšanas paradumiem - tostarp, nepieciešamajām uztura korekcijām, kas balstītas uz dažādām, uz pārtikas produktiem vērstām alerģiskām reakcijām.

Pētījumā piedalījās 137 pirmsskolas izglītības iestādes un kopumā 20 688 bērni un tikai 16 bērnudārzos tika konstatēts, ka nevienam no audzēkņiem nav nepieciešamas ēdienkartes korekcijas.

Millere norādīja, ka bijuši pat gadījumi, kad vienā bērnudārzā ir 30 bērni, kuriem nepieciešams nodrošināt 11 dažāda veida ēdienkartes. Viņa atzīst, ka uztura piemērošana individuālām vajadzībām izglītības iestādēm ir milzīgs izaicinājums, jo nereti šīs ēdienkartes ir pārlieku dažādas. Līdz ar to, izglītības iestādēs esot vairāk jāstrādā ar personāla izglītošanu uztura jautājumos, jānodrošina skolas ar atbilstošu aprīkojumu, kas ļauj pagatavot ēdienu tehniski pareizi, kā arī jāseko līdzi produktu kvalitātei.

Pētījuma laikā konstatētas vairāk nekā 100 dažādas ēdienkartes, kuras būtu nepieciešamas, lai nodrošinātu katra bērna vajadzības. «Saprotams, ka nodrošināt produktu dažādību tādos apmēros ir būtība neiespējami, taču apkopojot visplašāk izplatītās alerģiskās reakcijas skolēnu vidū, izskaitļojām, ka būtu jānodrošina vidēji 13 dažādas uztura kombinācijas,» pauda Millere.

Visizplatītākā nepanesība bērnu vidū ir pret piena produktiem un laktozi. Otrajā vietā visplašāk izplatīta ir nepanesība pret glutēnu, bet trešajā - pret olām un to produktiem.

Jau ziņots, ka šodien VEF Kultūras pilī norisinājās konference «Ēdināšanas organizācija izglītības iestādēs: izaicinājumi un iespējas», kurā runāja par aktuāliem jautājumiem izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanasnodrošināšanā.

Konferencē tika spriests par uztura izveidi ietekmējošiem faktoriem, bērnu un jauniešu uztura paradumu veidošanu un par citiem ar ēdināšanas procesu saistītiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu