Ministrs Reirs: Visi bērnunamu bērni ir samācīti, ka citur ir labāk

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Zane Bitere

Labklājības ministrs Jānis Reirs intervijā ar žurnālu «Ieva» runāja par bērnunamos dzīvojošo bērnu apstākļiem un ar šīm institūcijām saistītajām problēmām. Viņš atklāja, ka uzskata – mūsu bērniem ir jāpaliek Latvijā.

«Bērnunama bērni, kas brauc uz viesģimenēm ārzemēs, visi kā viens ir samācīti, ka tur ir labi, bet šeit nav. Bērni dzīvo slēgtā vidē, tātad tie, kas par viņiem rūpējas - bāriņtiesas darbinieki, aprūpētāji - ir tie, kas viņus noskaņo uz to, ka laba dzīve ir tikai citur. Manuprāt, tas ir pilnīgi nepareizi. Mums būtu jādomā par to, lai šie bērni paliktu Latvijā.

Starp citu arī tas ir viens no argumentiem, ko esmu dzirdējusi no audžuvecākiem, kas bāriņtiesās izteikuši vēlmi bērnu adoptēt: jūs nevarēsiet šiem bērniem nodrošināt tādus apstākļus kā cilvēki, kas dzīvo ārzemēs. Bet tas ir absurds! Jo tad jau arī savus bioloģiskos bērnus mums vajadzētu sūtīt dzīvot citur!» žurnālam pastāstīja Reirs.

Kā zināms, jau ceturto gadu Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un labdarības organizāciju Ziedot.lv no 17.-23. decembrim rīkos labdarības maratonu «Dod Pieci». Šogad sabiedrība ar savu ziedojumu varēs atbalstīt mērķi, lai katram bērnu nama bērnam būtu ģimene. Labdarības maratonā «Dod Pieci» iegūtie ziedojumi tiks novirzīti atbalsta programmai «Plecs», kas no 2018. gada sniegs emocionālu un praktisku palīdzību vecākiem, kuri vēlas uzņemt bērnus no bērnu nama.

Šobrīd Latvijas bērnu namos dzīvo 1200 bērnu, un aizvadītā gada laikā Latvijas Radio tematiskajā projektā «Sistēmas bērni», kā arī citos masu medijos tika izgaismotas problēmas, kas skar bez ģimenes augušos «sistēmas bērnus». Mīlestības, sapratnes un vecāku atbalsta trūkums ne tikai apgrūtina veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, kad pēc ilgstošas uzturēšanās bērnu namā jāuzsāk patstāvīga dzīve, bet arī nozog bērnību tiem mazajiem, kuri bērnu namos nereti nokļūst tūdaļ pēc dzimšanas.

Šogad stikla studija pirmo reizi atradīsies Doma laukumā līdzās tradicionālajam Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu