Vecvagars: Smaga spēle, kā jau bijām paredzējuši

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai Latvijas basketbola izlases būtu pilnvērtīgi sagatavojusies 2019.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēlei ar Zviedriju, pietrūka viena treniņa, pēc uzvaras teica valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Latvijas vīriešu basketbola izlase 2019.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas otrajā mačā svētdien savā laukumā ar rezultātu 82:73 (24:25, 18:16, 22:22, 18:10) pārspēja Zviedriju, kuras pretestību salauza vien ceturtajā ceturtdaļā.

Latvijas basketbolisti tika pie pirmās uzvaras Pasaules kausa kvalifikācijā, jo piektdien viesos ar rezultātu 73:85 zaudēja Turcijai.

Latvijas valstsvienība no spēles Stambulā mājās atgriezās caur Viļņu, tā rezultātā komanda dzimtenē ieradās vien nepilnu diennakti pirms spēles un «Arēnā Rīga» nepaguva aizvadīt pilnvērtīgu treniņu, kamēr Zviedrijas izlase Rīgā ieradās pat ātrāk par Latviju un arī patrenējās spēles norises vietā.

«Smaga spēle, kā jau bijām paredzējuši. Zinājām, ka zviedri spēlē labi. Pret Ukrainu viņiem bija milzīgas problēmas groza tuvumā, tāpēc centāmies to izmantot. Pilnvērtīgam sagatavošanās posmam mums pietrūka vakardienas treniņa, jo visu dienu pavadījām ceļā. Lai arī šodien no rīta izrunājām aizsardzību, spēles sākums bija grūts. Tomēr ar laiku izdevās atrast variantus, kas aizsardzībā strādāja. Milzīgs paldies arī līdzjutējiem, kuri ticēja, ka varam uzvarēt,» pēcspēles preses konferencē teica Vecvagars.

Pirmajā mačā Turcijā Latvijai nevarēja palīdzēt Rolands Šmits, kurš atlaba no slimības un svētdien guva sešus punktus.

«Šmits ar mums piedalījās tikai šī rīta treniņa. Kamēr bijām Turcijā, viņš pats bija aizvadījis trīs treniņus. Pēc mūsu atgriešanās viņš apstiprināja, ka jūtas labi. Protams, bija bažas, ka viņš varētu nezināt kādu no sadarbībām, bet mēs papīra formātā iedevām uzdevumu, lai viņš šim mačam varētu sagatavoties. Rolands šodien mums bija vērtīgs palīgs,» uzsvēra Vecvagars.

Latvijas izlase šajā mačā izmantoja tikai trīs rezervistus.

«Mačā ar Turciju nevarējām atrast optimālo sastāvu, kas vislabāk spēlētu. Lai atspēlētos, nolēmām tobrīd eksperimentēt, bet līdz galam tad neizdevās. Šodienas mačā rotācija bija nedaudz mazāka, jo pretī bija atšķirīga komanda ar citādāku aizsardzību. Plašāka rotācija nebija iespējama, bet tas ir ļoti atkarīgs no pretinieka,» stāstīja Vecvagars.

Tāpat galvenais treneris atzīmēja aizsarga Aigara Šķēles nozīmi šajā Latvijas izlases spēles modelī.

«Mums vajag spēlētājus, kas spēj ar bumbu izveidot momentus. Šajā modelī tādu nav daudz. Jā, Aigaram bija epizodes, kad viņš nenospēlēja tik veiksmīgi, bet to viņš kompensēja ar citām darbībām. Viņam ir laba pieredze augsta līmeņa spēlēs. Kopumā viņa pienesums bija nozīmīgs,» skaidroja Vecvagars.

Valstsvienībai šajās spēlēs palīdzēja arī šovasar Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) draftētais Anžejs Pasečņiks, kurš nespēlēja Eiropas čempionātā. Tāpat pieaugušo izlasē debitēja Rodions Kurucs.

«Par Pasečņika pienesumu šajās spēlēs esam apmierināti. Rodionam nedaudz pietrūkst spēļu prakses. Ja viņa spēles laiks klubā uzlabosies, viņš būs nopietns konkurents jebkuram spēlētajam izlases sastāvā. Rodions ir liels talants,» secināja Latvijas izlases galvenais treneris.

Tikmēr Latvijas valstsvienības kapteinis Jānis Blūms bija gandarīts, ka izcīnīta uzvara, kas dos pārliecību.

«Mūsu grupa ir ļoti spēcīga. Turcijā ar atjauninātu sastāvu nebija viegli. Zviedri labi spēlēja, bet otrajā puslaikā spēlējām labāk un uzvarējām. Grafiks izlasei ir ļoti labs - tagad priekšā divas mājas spēles. Turklāt, iespējams, vasarā mums būs kāds papildinājums sastāvā,» pauda Blūms.

Arī viņš atzīmēja neērtības, kas radās, aizvadot divas spēles trijās dienās.

«Pēc spēles ar Turciju nesanāca daudz pagulēt. Bija mazs laiks, lai atjaunotos. Režīms bija smags, bet neko nevarējām izdarīt, ar to bija jāsamierinās,» teica Blūms.

Tikmēr Zviedrijas izlases galvenais treneris Vedrans Bosničs atklāja, ka basketbolisti bija labi sagatavoti mačam, taču ļāvuši latviešiem atspēlēties pēc mazajiem izrāvieniem.

«Katrā ceturtdaļā bija brīži, kad ļāvām Latvijai atgriezties spēlē. Pārkāpām noteikumus, kas latviešiem ļāva mest daudz soda metienu un panākt mūs. Esmu priecīgs par puišiem, kuri cīnījās visu spēli, bet esmu vīlies par piedzīvoto zaudējumu,» teica bosniešu speciālists.

Bosničs pauda nožēlo, ka vairāki spēlētāji traumu dēļ nevarēja būt izlasē.

«Tas, protams, ietekmēja mūsu spēli. Skautingam izmantojām Latvijas un Turcijas spēli. Arī no Eiropas čempionāta, bet vairāk pievērsām uzmanību tiem spēlētājiem, kas pašlaik ir komandā. Veltījām uzmanību individuāliem basketbolistiem, jo Latvijas izlase pašlaik ir krietni citādāka nekā pirms tam,» skaidroja Bosničs.

Savukārt Zviedrijas valstsvienības kapteinis Kristofers Čerapovičs atzīmēja, ka komanda nav spējusi atrast savu ritmu.

«Nopelnītās piezīmes arī nepalīdzēja. Mums vajadzēja nostiprināt savu vadību, bet tas neizdevās. Latvija ir laba komanda, realizēja savus metienus, turklāt pēcāk prata noturēt pārsvaru. Esam vīlušies, ka nespējām uzvarēt,» teica Čerapovičs.

Vēl vienā šīs grupas spēlē svētdien Turcija viesos ar 67:60 (16:12, 11:16, 15:15, 25:17) uzvarēja Ukrainu un svinēja panākumu. Līdz ar to pēc divām kārtām divas uzvaras ir Turcijai, bet pa reizei uzvarējušas Latvija un Ukraina.

Turpinājumā Latvijas valstsvienība Rīgā 23.februārī tiksies ar Ukrainas izlasi, bet 26.februārī - ar Turciju. Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijā un 1.jūlijā Ukrainā.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmēm uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu