Uzņēmēju grupa radījusi shēmu, kas ļauj pašiem gatavot pašvaldību iepirkumu konkursus un tajos uzvarēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: vladimir astapkovich / Sputnik

Vairākas pašvaldības ir ierautas konfliktos ar uzņēmumiem, ko bija nolīgušas Eiropas fondu naudas piesaistē. Juristu un uzņēmēju grupa radījusi shēmu, kas ļauj pašiem gatavot pašvaldību iepirkumu konkursus un tajos uzvarēt. Talsu pašvaldība ir izlēmusi pārbūvēt padomju laiku ēku bibliotēkas vajadzībām. Lai to izdarītu, pilsēta izvēlējās firmu, kas sagatavo projektētāja konkursu. Tajā uzvarēja uzņēmums, kas cieši saistīts ar nolikuma sagatavotāju. Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka abas kompānijas pāris gadus laikā ir uzvarējušas ap septiņdesmit konkursos par juridiskajiem pakalpojumiem un projektu sagatavošanu visā Latvijā, svētdienas vakarā vēstīja raidījums «Nekā Personīga».

Talsos šogad bija jāsākas modernas bibliotēkas būvniecībai. Tās vajadzībām atvēlēta padomju gadu veikala ēka, kuras pārbūve izmaksās 3 miljonus eiro. Projekts uzvarējis Vides investīciju fonda konkursā un saņems 1,4 miljonus no Emisijas kvotu naudas. 1,6 miljonus maksās pašvaldība.

Sākotnējo skiču projektu izstrādāja SIA Campaign. Uz šī skiču projekta pamata pašvaldība izsludināja būvniecības un projektēšanas iepirkumu. Tajā uzvarēja firmu apvienība, kuras sastāvā ir arī SIA Campaign. Darbi aizkavējās. Pavasarī notikušajās vēlēšanās mainījās pašvaldības vadība. Jaunie pilsētas saimnieki, izvērtējot dārgo bibliotēkas projektu, atklāja, ka ir saskatāmas interešu konflikta pazīmes izpildītāju pusē.

Pašvaldība konstatēja, ka viena persona strādā gan firmā Campaign, kas uzvarēja būvniecības un projektēšanas konkursā, gan ir īpašnieks firmai LBFT, kam celtniecība jāuzrauga. Likums šādu situāciju nepieļauj. Nekā personīga izpētīja, ka ar projektēšanas uzņēmumu Campaign saistīta arī firma CVIR, kas pašvaldības uzdevumā sagatavoja konkursa noteikumus projektētāja izvēlei.

Talsu bibliotēkas projektā darbojās trīs saistītās firmas. Viena gatavoja konkursu, otra tajā uzvarēja un projektē būvdarbus, trešā to visu uzrauga. SIA Cvir īpašniece ir Rūta Ligere. Publiskās datu bāzes liecina, ka viņas vīram, uzņēmuma juristam Robertam Ligeram ir ciešas saites ar konkursos uzvarējušās projektētāju firmas Campaign valdes locekli Māri Sedlenieku. Abi vienlaikus bijuši kāda uzņēmuma valdē, Roberts Ligers 2014.gadā izsniedzis aizdevumu kompānijai, kurā kapitāla daļas tagad pieder Mārim Sedleniekam. Maija beigās Sedlenieks no Campaign valdes ir aizgājis. Tagad šo amatu ieņem Roberta brāļa sieva Edīte Ligere.

Lai gan uzņēmums Campaign ir mainījis īpašniekus, tā juridiskā adrese joprojām ir Sedlenieku vecāku mājās, Rīgā, Sakas ielā.

Publisko iepirkumu likums neaizliedz konkursā piedalīties personām, kas strādājušas pie iepirkuma nolikuma sagatavošanas. Taču tad par to ir jāzina pasūtītājam. Jāraugās, lai šim pretendentam nebūtu priekšrocību un par šo faktu jāinformē citi pretendenti. Talsos tā nav noticis. Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs noliedza, ka būtu zinājis, ka konkursa nolikuma sagatavotājs un firma, kas konkursā uzvarēja, ir saistītas.

Līgumus ar konkursa uzvarētājiem ir slēdzis bijušais pašvaldības izpilddirektors Aldis Vilsons. Arī viņš noliedz, ka būtu zinājis, ka kompānijas Cvir, Campaign un LBFT ir saistītas.

Konkursa nolikuma rakstītājs CVIR prasības projektētājiem ir noteicis ļoti stingras un specifiskas, kas sašaurina pretendentu loku. Projekts ir jāsagatavo Būves informācijas modelēšanas sistēmā. Tas nozīmē, ka projektētājam datorā jāuzzīmē būves trīs dimensiju modelis, kurā ir apkopota visa tehniskā informācija par celtni. Sākot ar sienu ķieģeļu aprakstu, beidzot ar elektrības vadu un apkures cauruļu novietojumu. Vienkāršoti skaidrojot, ēka vispirms jāuzbūvē virtuālajā vidē.

Lai gan iepirkums sludināts tikai par skiču projektu, jeb būvprojektu minimālā sastāvā, nolikumā prasīts piesaistīt virkni speciālistu, kam ir nopietna projektēšanas pieredze strādājot šajā sistēmā.

Latvijas arhitektu savienībā skaidro, ka Latvijā šī sistēma vēl netiek plaši izmantota. Ar to strādā lielie arhitektu biroji, taču tiem nav interese par mazajiem pašvaldību konkursiem.

Campaign uzvarēja bibliotēkas projektēšanas iepirkumā un konkurentu viņiem nebija. Firma pati neveica projektēšanu. Darbiņš uzticēts apakšuzņēmējam. Bibliotēka nav vienīgais objekts, kur Talsu pašvaldība projektēšanu uzticējusi kompānijai Campaign. SIA Campaign 11 projekti 2 gadu laikā., Kopējā līguma summa ir 570 tūkstoši, samaksāta visa summa, neskatoties uz to, ka atsevišķos projektos darbi vēl nav pabeigti. Visos projektos faktisko darbu veic citi, apakšuzņēmēji.

Labas dienas līdz vasarā notikušajām vietvaru vēlēšanām Campaign un Cvir bijušas arī Mērsraga pašvaldībā. Iepriekšējā domes vadība bijusi firmām ļoti pretimnākoša. CVIR sniedzis juridiskos pakalpojumus un gatavojis konkursu nolikumus. Vismaz divos no tiem uzvarējis Campaign. Tostarp par sporta zāles būvniecību pie Mērsraga vidusskolas. Projekts bija paredzēts iesniegšanai Vides investīciju fondā, lai pretendētu uz naudu, kas iegūta no Emisijas kvotu izsolīšanas. Darbs pie projekta sākās vēl pirms valdība bija pateikusi, kas uz atbalstu varēs pretendēt. Naudu pašvaldība nedabūja, jo firmu sagatavotā iecere neatbilda valdības noteikumiem. Tagad pašvaldība sporta zāli būvē par saviem līdzekļiem, ņemot kredītu.

CVIR savus pakalpojumus piedāvājis arī Rojas pašvaldībai. Te pirms četriem gadiem bija iecere atjaunot ielu laternas galvenajā ielā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā tobrīd izstrādāja noteikumus par atbalstu pašvaldībām, kas vecās kvēlspuldzes ielu apgaismojumā nomainīs uz daudz izdevīgākajām LED lampām.

Firma CVIR gatavoja projektu ielu apgaismojuma maiņai. Kad projekts bija gatavs, izrādījās, ka pašvaldībai nekāda dižā ekonomija nesanāk. Pašvaldība projektu konkursā nemaz nepieteica. Vides investīciju fondā noliedz, ka firmas CVIR cilvēkiem varētu būt informācija, kādi noteikumi būs nākamajās programmās, vēl pirms valdība par tām lēmusi.

Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka uzņēmums Campaign divu gadu laikā ir uzvarējis 60 iepirkumos par projektēšanu, būvuzraudzību un energosertifikāciju. SIA Cvir šajā periodā ir uzvarējuši 8 konkursos par juridisko pakalpojumu sniegšanu. Uzvaras iepirkumos, iespējams, ir pat vairāk, jo no 1.marta ir spēkā jauns likums, kas ļauj nepublicēt iepirkumus, kuru summa ir zem 10 tūkstošiem eiro.

Firmas CVIR gatavotajos konkursos Campaign uzvarējis arī Stopiņu novadā, Latvijas nacionālajā operā un baletā, Rīgās stila modes un profesionālajā vidusskolā un vēl vismaz desmit citās iestādēs vai pašvaldībās. Iepirkumu uzraudzības birojs skaidro, ka var reaģēt tikai uz sūdzībām par iespējamiem negodīgiem konkursiem. Šādas aizdomīgas vienošanās varētu vērtēt arī konkurences padome, taču tā var reaģēt, tikai rakstot brīdinājuma vēstules iestādēm, ka tā nav labā prakse.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu