Pazudusī Argentīnas zemūdene: uztverta «hidroakustiska anomālija»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Argentīnas jūras flote izmeklē skaļu troksni, kas tika uztverts dažas stundas pēc tam, kad pagaidām nenoskaidrotos apstākļos pazuda zemūdene «ARA San Juan» ar 44 cilvēkiem uz klāja, vēsta raidorganizācija BBC.

Jūras spēku pārstāvis troksni raksturoja kā «hidroakustisku anomāliju». Viņš nevarēja apstiprināt, vai notikusi eksplozija.

Kapteinis Enrika Balbi sacīja, ka situācija esot kritiska un bažas radot fakts, ka drīzumā zemūdenē varētu izsīkt skābekļa rezerves. «Šī ir septītā diena, kas ir kritisks brīdis skābekļa kapacitātes dēļ,» viņš norādīja.

Skaļais troksnis tika fiksēts četras vai piecas stundas pēc zemūdenes pēdējās saziņas ar bāzi, apmēram 60 kilometru attālumā uz ziemeļiem no pēdējās zināmās «ARA San Juan» atrašanās vietas.

«Tas ir troksnis,» teica Balbi. «Mēs negribam spekulēt.»

«Tāda sajūta, ka gaidu līķi,» ar skumjām sacīja zemūdenes apkalpes locekļa māsa.

Zemūdenes meklēšanā palīdzību sniegušas vairāk nekā desmit valstis, tostarp ASV, Francija, Vācija, Lielbritānija un Krievija.

Sakari ar zemūdeni pārtrūka trešdien, 15.novembrī. Meklēšanu apgrūtināja vētras, taču otrdien laika apstākļi uzlabojās, dodot cerību pazudušo apkalpes locekļu ģimenēm, taču meklējumi pagaidām nav devuši nekādus rezultātus.

Pirms pazušanas zemūdene uzpeldēja virs ūdens un no tās tika saņemtas ziņas par problēmu, kas saistīta ar elektrību. Zemūdenei lika atgriezties atpakaļ bāzē. Vēlāk zemūdenes kapteinis atkal sazinājās ar flotes bāzi un sacīja, ka problēma esot novērsta, taču zemūdene no jauna ienirs zem ūdens un turpinās ceļu atpakaļ.

Saskaņā ar protokolu zemūdenēm ar jūras flotes bāzi jāsazinās divas reizes dienā. Tā kā no «ARA San Juan» vairs netika saņemtas ziņas, sākās zemūdenes meklēšana.

Zemūdene tika nodota ekspluatācijā 1985.gadā. Jaunākais tās remonts ir veikts 2014.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu