Zimbabves valdošā partija draud atcelt Mugabi no prezidenta amata

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zimbabves valdošās partijas «Zimbabves Afrikāņu nacionālais kongress - Patriotiskā fronte» (ZANU-PF) centrālkomiteja svētdien atcēla Robertu Mugabi no partijas pirmā sekretāra amata un aicināja viņu atkāpties no valsts prezidenta amata, pretējā gadījumā draudot viņam ar impīčmentu.

Par partijas pirmo sekretāru apstiprināts Emersons Mnangagva, kuru Mugabe šomēnes atcēla no Zimbabves pirmā viceprezidenta amata, izraisot pret sevi vērsto militāro apvērsumu.

Centrālkomiteja nolēma izvirzīt Mnangagvu par partijas kandidātu nākamā gada vasarā gaidāmajās valsts prezidenta vēlēšanās.

ZANU-PF centrālkomiteja arī atcēla Zimbabves pirmo lēdiju Greisu Mugabi no partijas sieviešu līgas vadītājas amata.

Centrālkomiteja arī nolēma izslēgt Robertu un Greisu Mugabes, kā arī viņu tuvākos līdzgaitniekus no partijas. Starp izslēgtajiem ir ārlietu ministrs Volters Mzembi un finanšu ministrs Ignatiuss Čombo.

Gadījumā, ja Mugabe līdz pirmdienas pusdienlaikam neatkāpsies no valsts prezidenta amatu, pret viņu parlamentā tiks sākts impīčments, paziņoja centrālkomiteja.

Nākammēnes tiks sasaukts ZANU-PF ārkārtas kongress, lai apstiprinātu šos centrālkomitejas lēmumus.

Desmitiem tūkstoši zimbabviešu sestdien izgāja galvaspilsētas Harares ielās, aicinot Mugabi atkāpties.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 6.novembrī atcelt no valsts pirmā viceprezidenta amata vienu no ZANU-PF līderiem Mnangagvu, kas tika uzskatīts par iespējamāko Mugabes pēcteci prezidenta amatā. Bija gaidāms, ka Mugabe pirmā viceprezidenta amatā iecels savu sievu Greisu, kas kļūtu par viņa pēcteci. 14.novembrī varu valstī pārņēma armija, kas cenšas panākt, lai Mugabe atkāpjas. Armijas nolūks ir nepieļaut varas nonākšanu 52 gadus vecās Greisas Mugabes rokās.

Savukārt 93 gadus vecais Roberts Mugabe nevēlas atstāt valsts galvas amatu pirms nākamā gada vasarā gaidāmajām prezidenta velēšanām. Iepriekš viņš solījis šajās vēlēšanās kandidēt uz vēl vienu amata termiņu.

Roberts Mugabe bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. No 1980. līdz 1987.gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā ZANU-PF ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu