Pirmo reizi Latvijā viola da gamba kvartets no Kanādas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

24. novembrī Mākslas muzejā «Rīgas birža» Baha kamermūzikas festivāla ietvaros pirmo reizi Latvijā muzicēs vēsturiskā baroka mūzikas instrumenta viola da gamba kvartets no Kanādas – «Les Voix humaines».

Kvarteta dibinātāju kanādiešu mūziķu Sūzijas Naperes (Susie Napper) un Margaretas Litlas (Margaret Little) muzicēšana salīdzināta ar trapeces akrobātu veiklību vai ar džeza saksofonistu telepātisko dialogu! Mākslinieces slavenas ar visplašākā spektra skaņdarbu aranžējumiem. Kvarteta «Les Voix humaines» sastāvā duetam pievienosies Monreālas talantīgie mūziķi Melisande Korivo (Mélisande Corriveau) un Felikss Dīks (Felix Deak).

Koncertā «Rīgas biržā» kvartets atskaņos Johana Sebastiana Baha meistardarbu «Fūgas māksla» («Die Kunst der Fuge»), kas prasa izcilu ansambļa dalībnieku saspēli un augstu meistarību. J. S. Bahs šo skaņdarbu uzrakstīja savas dzīvēs pēdējā desmitgadē, un «Fūgas māksla» ir kulminācija komponista eksperimentiem ar instrumentālām kompozīcijām, kuras veido dažādas variācijas par vienu muzikālo tēmu.

Gambu kvarteta «Les Voix humaines» spēles stilu kritiķi nodēvējuši par «virtuozu trakulību». Ansamblis ir veicis ap četrdesmit disku ierakstu un saņēmis kritiķu atzinību, kā arī nozīmīgas balvas, piemēram, «DIAPASON D'OR», «Choc du Monde de la Musique», «Repertoire-Classica 10», «Prix Opus», kā arī regulāri uzstājas visā pasaulē un piedalās tādos prestižos festivālos kā Vankūveras Agrīnās mūzikas festivāls, Braitonas starptautiskais mūzikas festivāls, Festival Oude Musiek, Bostonas Agrīnās mūzikas festivāls un citos.

Viola da gamba ir mūsdienu stīgu instrumentu priekštecis un tas izceļas ar maigu, samtainu tembru un lielu daudzveidību.

Koncerta sākums plkst. 20.00.

17. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla koncerti:

16.11. plkst. 19.00 baroka orķestris «Les Ambassadeurs» / Francija

19.1. plkst. 17.00 E. Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolā pianiste Eloiza Kašo / Itālija

26.11. plkst 20.00 Rīgas Sv. Magdalēnas baznīcā Rīgas Baha festivāla koris

30.11. Mazajā ģildē plkst. 20.00 pianists Daumants Liepiņš

3.12. plkst 17.00 (uzmanību, mainīts laiks) E. Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolā klavesīniste Aina Kalnciema un čellists Ramons Jafe / Vācija

6.12. plkst 19.00 Mazajā ģildē baroka orķestris «Hofkapelle München» / Vācija

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu