«Guči Greisa»: Zimbabves pirmā lēdija ar dārgu gaumi un politiskajām ambīcijām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kamēr armija pārņēmusi varu Zimbabvē un, domājams, tur mājas arestā 93 gadus veco prezidentu Robertu Mugabi, ir skaidrs, ka valstī gaidāmas lielas pārmaiņas. Tikmēr pirmā lēdija Greisa Mugabe, ko oponenti greznā dzīvesveida dēļ dēvē par valsts «pirmo šopoholiķi», saskaņā ar mediju ziņām, atrodas biznesa darīšanās Namībijā. Tiekšanās pēc luksusa dzīves un politiskās ambīcijas viņu padarījušas par pretrunīgi vērtētu personu kādreiz bagātajā Āfrikas valstī.

Roberta Mugabes un Greisas attiecības sākās 90.gados kā dēka, kamēr Greisa strādāja prezidenta birojā. Viņa bija precējusies, tāpat kā prezidents Mugabe, kura sievai Sallijai bija nedziedināms vēzis. Sallija 1992.gadā nomira ar nieru mazspēju, un četrus gadus vēlāk Mugabe greznā ceremonijā apprecējās ar Greisu. Viņiem ir trīs bērni.

Lai arī Greisa Mugabe bieži kritizēta par izšķērdīgu dzīvesveidu, nodarbošanās ar labdarību un rūpēšanās par bāreņiem viņai nesusi zināmu atbalstu Zimbabves iedzīvotāju vidū.

Par «Guči Greisu» un «valsts pirmo šopoholiķi» iesauktā Mugabe oktobrī Harares tiesā vērsās pret libāniešu uzņēmēju, no kura laulību gadadienai par godu bija nopirkusi 100 karātu briljanta gredzenu par vairāk nekā miljonu eiro, taču rotaslietu tā arī nesaņēma. Ziņas par iespaidīgo tērēšanos saniknoja daudzus zimbabviešus, jo kādreiz pārtikušās Āfrikas valsts ekonomika pēdējos gados pieredzējusi lielas problēmas, raksta «The Independent».

Foto: AP/ScanPix

Greisa Mugabe pēdējos gados aktīvāk iesaistījusies politikā, raisot baumas, ka viņa varētu kļūt par 93 gadus vecā vīra pēcteci amatā. 2014.gadā viņa spēlēja nozīmīgu lomu viceprezidentes Džoisas Mudžuru atlaišanā. Mudžuru pirms tam tika uzskatīta par vienu no ticamākajām kandidātēm uz prezidenta amatu. Tajā pašā gadā Greisu Mugabi iecēla par Zimbabves valdošās partijas sieviešu līgas vadītāju.

Pēdējās nedēļās Zimbabves pirmais pāris atklāti kritizēja šomēnes atstādināto vicepremjeru Emersonu Mnangagvu, kurš ilgus gadus bija prezidenta sabiedrotais. Manangva, ko Mugabe apsūdzēja plānos pārņemt varu, tostarp ar melnās maģijas palīdzību, pēc atlaišanas pameta valsti bailēs par savu dzīvību. Tiek uzskatīts, ka viņa atlaišana noveda pie šīs nedēļas notikumiem valstī.

Foto: AP/ScanPix

Greisa Mugabe savas ambīcijas neslēpj. «Esmu teikusi prezidentam, ka viņš var pie varas atstāt mani,» viņa teica nedēļas nogalē. «Tu vari man atdot savu amatu. Iedod man amatu, un es pienākumus pildīšu ļoti labi. (..) Es lieliski strādāšu.»

Šogad Greisa Mugabe atklāti pateica vīram, lai viņš izvēlas savu pēcteci, jo tas ļaušot «visiem atbalstīt vienu kandidātu».

Roberts Mugabe sacījis, ka plānojot valdīt līdz mūža beigām par spīti veselības problēmām. Pēc Mnangagvas atlaišanas vairāki valdošās partijas pārstāvji izteica atbalstu idejai, ka prezidenta pienākumus varētu pārņemt Greisa. Taču līdz ar armijas īstenoto pagaidu varas pārņemšanu viņas izredzes šķiet niecīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu