Bruņoti karavīri lidostā, tanki uz ielām: Zimbabvē briest pārmaiņas

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Armija pārņēmusi varu Zimbabvē, ieņemot valsts raidsabiedrības ZDF biroju un patrulējot ielās. Kā norādījis Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Džeikobs Zuma, Zimbabves valsts galva Roberts Mugabe, kurš pie varas bijis teju 40 gadus, patlaban atrodas mājas arestā. Raidorganizācijas SKY žurnālisti apraksta ierašanos galvaspilsētā Hararē, kur sastapšanās ar bruņotajiem karavīriem likusi bažīties par drošību un varbūt pat dzīvību.

Zimbabvē briestošās pārmaiņas jūtamas jau lidostā. «Tagad vara pieder armijai. Braucot prom no lidostas, karavīri ar automātiem pārbauda visus auto, kas iebrauc un izbrauc,» raksta SKY korespondents Deivids Boudens. «Ielas šķita klusas - un drīz mēs sapratām, kāpēc.»

Saprotot, ka SKY komanda filmē, žurnālistu auto sāka dzīties pakaļ armijas bruņumašīna ar karavīriem. «Kad paātrinājām gaitu, viņu ieroči bija pacelti. Bijām pārliecināti, ka viņi sāks šaut, bet šāvieni tā arī neatskanēja. Mūsu šoferis, vietējais opozīcijas aktīvists, teica, ka labāk nobraukt nost no ceļa,» incidentu apraksta Boudens.

Viņš norāda, ka lidmašīnā uz Harari esot redzējis bijuši premjeru un opozīcijas līderi Morganu Cvangirai, kā arī divus Mugabes ministrus, kuri atgriezās no Krievijas.

«Neviens negrib palaist garām, iespējams, lielākās pārmaiņas kopš neatkarības iegūšanas pirms gandrīz 40 gadiem,» uzsver žurnālists.

Fotogrāfijās no Harares redzams, ka uz ielām atrodas tanki un ar šaujamieročiem bruņoti karavīri.

Armija noliedz, ka valstī notiek apvērsums. Armijas ģenerālis, kurš nolasīja bruņoto spēku paziņojumu televīzijā, sacīja, ka Mugabe esot drošībā, bet notiekot «vēršanās pret noziedzniekiem ap» prezidentu.

Mugabe 1980.gadā kļuva par Zimbabves premjeru, bet septiņus gadus vēlāk stājās prezidenta amatā.

Zimbabvē ir pastiprinājies saspīlējums kopš pagājušās nedēļas, kad Mugabe atlaida viceprezidentu Emersonu Mnangagvu.

Armijas komandieris ģenerālis Konstantino Čivenga pirmdien brīdināja Mugabi, ka armija iejauksies, ja prezidents nepārtrauks tīrīšanas augstāko amatpersonu vidū un turpinās atlaist bijušos brīvības cīnītājus, kas atbalsta Mnangagvu.

«Kad runa ir par mūsu revolūcijas aizstāvēšanu, armija nevilcināsies iejaukties,» preses konferencē paziņoja Čivenga.

Zimbabves valdošā partija ZANU-PF otrdien apsūdzēja Čivengu «nodevīgā rīcībā». Partija paziņoja, ka ģenerāļa nostāja ir labi aprēķināta, lai grautu stabilitāti valstī, un uzskatāma par nodevīgu rīcību, jo tās mērķis ir kūdīt uz sacelšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu