Eksperti: Pareizi saldētas zivis nav sliktākas par svaigi zvejotām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā pierādīts, ka saldētas zivis var būt tikpat labas un uzturvielām bagātas kā svaigi zvejotas. Turklāt, kamēr svaigas zivis kvalitatīvas saglabājas tikai trīs vai četras dienas pēc nozvejošanas, saldētā veidā tās var glabāties pat četrus līdz sešus mēnešus, nezaudējot visas cilvēkam vērtīgās vielas.

Kā vēsta ārvalstu mediji, norvēģu pētnieki rūpīgi strādājuši, lai atrastu jaunus veidus, kā sasaldēt zivis, nezaudējot vērtīgās vielas tajās. Veicot dažādus testus, pētnieki atklāja, ka ir vairāki nozīmīgi faktori, kas ir jāievēro, lai zivs nezaudētu savu kvalitāti.

Pirmkārt, zivs ir jāsasaldē nekavējoties pēc tās nozvejošanas, bet līdz pat atkausēšanai tā jāglabā zemā un vienmērīgā temperatūrā. Savukārt sasaldētā zivs ir jāatkausē īsi pirms tās nogādāšanas veikala plauktā. Pēc atsaldēšanas zivs savu svaigumu un kvalitāti saglabā aptuveni desmit dienas, taču sasaldētā veidā var glabāties vairākus mēnešus ilgi.

«Saldētas zivis ir tikpat veselīgas un uzturvielām bagātas kā svaigas, ja vien tās pareizi sasaldē un glabā» komentēja eksperte Tara Kondela.

Daudzviet pasaulē tā saucamā «zibenīgā sasaldēšana» ir obligāta procedūra, kas jāveic ar svaigi nozvejotām zivīm, lai samazinātu iespēju, ka tajās būs parazīti. Šīs procedūras laikā zivs uzreiz pēc tās nozvejošanas tiek pakļauta ļoti zemai temperatūrai, kas zivi sasaldē dažu sekunžu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu