Lāčplēša dienā LTV Kairiša «Melānijas hronika»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

11. novembrī, Lāčplēša dienā, Latvijas Televīzija saviem skatītājiem piedāvās īpašu svētku programmu ar izcilām filmām, militāro parādi, kā arī reportāžām no Latvijas pilsētām, lai ikviens varētu dzīvot līdzi tam, kā svētkus svin visā valstī - dodoties lāpu gājienos, dziedot, dedzinot svecītes un citos veidos godinot brīvības cīnītāju piemiņu. Vakara programmā pirmizrāde - režisora Viestura Kairiša drāma «Melānijas hronika».

Jau plkst. 16.30 LTV1 ēterā filma par filmu «Visu laiku snieg. Melānijas hronika». Filmas veidošanas laiks jau kļuvis gandrīz par odiseju pretim Melānijas Vanagas personības izzināšanai un viņas dramatiskā dzīvesstāsta un pārcilvēciskās izturības apjēgsmei. Vēlreiz izsekojot šā darba uzņemšanas gaitai, radošās grupas lēmumu loģikai, ļaujot ieskatīties unikālajā literārajā un arī emocionālajā M. Vanagas mantojumā, ir veidota filma par filmu «Melānijas hronika: visu laiku snieg». Filmas autores ir Agita Cāne-Ķīle un Daira Āboliņa.

Pati režisora V. Kairiša filma, kas uzņemta pēc rakstnieces M. Vanagas atmiņu romāna «Veļupes krastā» motīviem, - plkst. 21.45. Jaunības sapņi, dzīves labākie gadi, veselība, mājas, vīrs, dēls, sava zeme – padomju vara to visu atņēma, taču viņa izdzīvoja. Izdzīvoja, lai piedzīvoto pierakstītu un lai arī nākamās paaudzes neaizmirstu stāstu, kurā ar varu tikām ierauti mēs visi.

Filmēšana notika Latvijā (Rīgā, Bikstos, Pasienē, Rēzeknē) un Krievijā, Karēlijā, kur tika uzņemtas Sibīrijas ainas. Lomās: Sabīne Timoteo, Edvīns Mekšs, Ivars Krasts, Guna Zariņa, Maija Doveika, Viktors Nemets, Ervīns Leders, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Astrīda Kairiša, Evija Rudzīte.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu