Krievijā boļševiku apvērsuma gadadienā iziet ielās ar padomju simboliem un Staļina ģīmetnēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā 1917.gada revolūcijas simtgade atzīmēta ar 1941.gada padomju armijas parādes rekonstrukciju, skatītājiem turot karogus ar Josifa Staļina ģīmetni.

Parāde notika Sarkanajā laukumā, kur 1941.gadā padomju karavīri maršēja, atzīmējot boļševiku apvērsuma 24. gadadienu. Karavīri bija ģērbušies vēsturiskajās uniformās, un mūsdienu Maskavas sirdī bija redzama padomju simbolika.

Ielās tika izvests arī Otrā pasaules kara laika tanks.

Foto: EPA/Scanpix

Lai arī otrdienas parāde it kā tika rīkota, lai atzīmētu Oktobra revolūciju, kas noveda pie Padomju Savienības izveidošanas, patiesībā tajā tika rekonstruēta Otrā pasaules kara militārā parāde. Tajā uzrunu teica Staļins, un karavīri pēc tās devās pretī nacistiskās Vācijas armijai.

Pasākuma formāts atspoguļo Kremļa selektīvo pieeju Krievijas 20. gadsimta vēsturei, raksta «The Washington Post». «Prezidents Vladimirs Putins izvēlas uzsvērt tās padomju nostalģijas daļas, kas pasvītro vienotas, stipras valsts sasniegumus - tādas valsts, kādu viņš gribētu, lai krievi domā, ka viņš vada,» norāda «The Washinton Post» Maskavas biroja vadītājs Deivids Filipovs.

Foto: TASS/Scanpix

Otrdien Maskavā plānota arī Komunistiskās partijas - Krievijas otrās lielākās opozīcijas partijas - demonstrācija.

Taču Krievijas attiecības ar vēsturi ir sarežģītas. Par spīti padomju nostalģijai, kas šodien valda Maskavas un Sanktpēterburgas ielās, pagājušā mēneša beigās Putins atklāja memoriālu staļinisko represiju upuru piemiņai.

«Šo briesmīgo vēsturi nedrīkst izdzēst no mūsu nacionālās atmiņas, un nekas to nevar attaisnot,» teica Putins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu