Ekskluzīvo īpašumu tirgus stagnē; arī krievi vairs nepērk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pašlaik Latvijā ekskluzīvo īpašumu tirgū liela aktivitāte netiek novērota. Lai gan Rīgas centrā ekskluzīvu īpašumu piedāvājums ir diezgan daudzveidīgs, darījumu ir maz, ņemot vērā, ka pieprasījums pēc šā segmenta mājokļiem ir niecīgs, vērtē «ARCO REAL ESTATE» dzīvojamā fonda nekustamo īpašumu un Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) sertificēta aģente Elīna Plaude.

Plaude skaidroja, ka iepriekš ekskluzīvos īpašumus bieži iegādājās Krievijas pilsoņi, kuriem to iegāde garantēja uzturēšanās atļaujas piešķiršanu, taču tagad pircēji no Krievijas šādu iespēju izmanto arvien retāk.

Savukārt vietējam pircējam ekskluzīvie īpašumi nav saistoši cenu līmeņa dēļ. Šobrīd interesi par ekskluzīviem īpašumiem Rīgas centrā pārsvarā izrāda ārvalstu klienti, kamēr vietējie pircēji labprāt izskata piedāvājumus Mežaparkā un Ķīpsalā.

Īpašumu dārgajā segmentā cena par kvadrātmetru joprojām ir ļoti augsta, ko var attiecināt arī uz Jūrmalu. Tur ekskluzīvo nekustamo īpašumu tirgus ir neaktīvs, kā rezultātā jaunajos projektos novērots cenu samazinājums, ko nevar attiecināt uz privātmājām – tās saglabājušās iepriekšējo gadu līmenī.

Analizējot dārgākos īpašumus Latvijā, Valsts zemes dienesta dati liecina, ka starp tādiem var ierindot darījumus, kas reģistrēti par dzīvokļiem Rīgā (Ausekļa ielā) un Jūrmalā (Ērgļu ielā) par attiecīgi 1,28 un 1,65 miljoniem eiro.

Savukārt publiskajā piedāvājumā šobrīd atrodami arī īpašumi, kuru cena pārsniedz divus miljonus eiro: ekskluzīvus īpašumus Jūrmalā – namīpašumu Kāpu ielā par 2,25 miljoniem eiro un Meža prospektā par 2,1 miljonu eiro.

Tāpat piedāvājumā ir ekskluzīvi īpašumi Rīgas centrā, no kuriem dārgākais iegādei šobrīd tiek piedāvāts par 1,85 miljoniem eiro (Antonijas ielā).

Savukārt par Vidzemes Šveici dēvētajā Siguldā pārdošanā nonākusi dzīvojamā māja, no kuras plašajiem logiem, balkoniem un terasēm paveras fantastiska ainava uz Gaujas senleju, Gauju un Turaidas pili. Kā liecina informācija īpašuma sludinājumā City24.lv, šī māja ar, iespējams, vienu no skaistākajiem dabas skatiem Latvijā, pārdošanā tiek piedāvāta par 1 900 000 eiro.

Runājot par ekskluzīvajiem īpašumiem Šveicē un Austrijā, speciāliste norāda, ka par šīm valstīm nav veikts detalizēts pētījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu