Pie Latvijas Kara muzeja iededz Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskuru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirmdien plkst.12.00 pie Latvijas Kara muzeja iedegts Brīvības cīnītājiem veltīts piemiņas ugunskurs, kas degs līdz pat Lāčplēša dienas, 11. novembra vakaram, portāls TVNET uzzināja Aizsardzības ministrijā.

Svinīgajā pasākumā piedalījās alīsies Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Ivo Mogiļnijs, Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija, Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandieris Džošs Meidžors (Josh Major), NATO spēku integrācijas vienības komandieris pulkvedis Jānis Gailis, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas, Latvijā izvietotie ASV un Nacionālo bruņoto spēku karavīri.

Tāpat pirmdien Latvijas Kara muzejā tika atklāta akciju «Uzdāvini lentīti», kuras laikā ikviens ir aicināts salocīt sarkanbaltsarkano lentīti sev, saviem tuviniekiem, kā arī, lai to kādam uzdāvinātu. Aizsardzības ministrija aicina iemūžināt lentīšu locīšanu un dāvināšanu fotogrāfijās vai video, lai dalītos ar tiem sociālajos tīklos ar mirkļbirku #uzdavinilentiti un kopīgi vairotu svētku noskaņu.

Pirmās salocītās lentītes akcijas «Uzdāvini lentīti» atklāšanas pasākumā svinīgi pasniegs Latvijas Samariešu apvienībai, kas tās tālāk dāvinās savā aprūpē esošajiem senioriem. Lentīšu locīšanā Latvijas Kara muzejā būs aicināti piedalīties arī visi klātesošie.

10. novembrī un 11. novembrī no plkst. 10.00 līdz 22.00 Latvijas Kara muzejā un laukumā pie Pulvertorņa būs skatāma arī Latvijas un sabiedroto militārās tehnikas un ekipējuma izstāde, kā arī varēs uzzināt par dienesta iespējām Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Savukārt 10. novembrī, Latvijas Kara muzeju apmeklēs aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, lai piedalītos akcijā «Uzdāvini lentīti».

11. novembrī, Lāčplēša dienā, atzīmējot Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku, Rīgā, Brīvības pieminekļa laukumā, plkst. 13.00 sāksies militārā parāde.

Savukārt no plkst. 17.00 līdz 21.00 laukumā pie Pulvertorņa notiks koncerts, kurā piedalīsies Zemessardzes koris «Stars», Saldus akordeonistu ansamblis, kapella «Luste», Āgenskalna Valsts ģimnāzijas koris un Juris Kulakovs, grupa «Sus Dungo» un grupa «The Sudden Light».

Aizsardzības ministrija un bruņotie spēki aicina iedzīvotājus piedalīties piemiņas pasākumos un kopīgi atcerēties Brīvības cīņas un godināt kritušos karavīrus. Arī karavīri, zemessargi un jaunsargi aktīvi piedalīsies daudzos Brīvības cīnītāju piemiņas pasākumos visos Latvijas novados.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi – «Par Latviju». Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Brīvības cīņās vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Latvijas Brīvības cīņas – cīņas par Latvijas valsts neatkarību – ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums. 11.augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Lāčplēša dienu gaidot, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919. gada 11. novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu