Ventspilī koncertēs saksofonu kvartets «Battle Trance» no ASV

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

10. novembrī Ventspilī, teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē ar pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs viesosies pazīstamais tenora saksofonu kvartets «Battle Trance» no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Kopš izveidošanās 2012. gadā, saksofonisti Treviss Laplante (Travis Laplante), Patriks Breiners (Patrick Breiner), Mets Nelsons (Matt Nelson) un Džeremijs Vainers (Jeremy Viner) jeb «Battle Trance» tiek uzskatīti par vienu no interesantākajām parādībām Ziemeļamerikas džeza, laikmetīgās akadēmiskās un avangarda mūzikas pasaulē. Lai arī savienības mūžs nav mērāms gadu desmitos, katrs no mūziķiem ir ar itin iespaidīgu pieredzi. Ansambļa izveidotājs Laplante pazīstams gan kā solo mākslinieks, gan kā apvienības «Little Women» dalībnieks, gan arī kā pastāvīgs citu mūziķu un to kolektīvu sadarbības partneris – pavasarī Ventspilī jau koncertējušā trompetista Pītera Evansa (Peter Evans) ciešs domubiedrs, kurš ierakstījies un sniedzis priekšnesumus kopā ar Čezu Smitu (Ches Smith), «So Percussion» un daudziem citiem. Arī Džeremijam Vaineram viesošanās Ventspilī būs drīza atgriešanās Latvijā pēc koncerta projekta «Bing & Ruth» sastāvā maija nogalē Durbē. M. Nelsons un P. Breiners ir šī brīža Ņujorkas laikmetīgās, džeza un eksperimentālās mūzikas skatuvju regulāri viesi, sadarbojoties ar spilgtākajiem, pazīstamākajiem un izcilākajiem savas paaudzes mūziķiem.

Foto: Publicitātes foto

Kvartets šo gadu laikā ir pavadījis simtiem stundu kopīgi muzicējot, lai savstarpējo saikni mūzikā stiprinātu teju līdz transcendencei. Klausītāju un kritiķu augstu novērtētajam debijas albumam «Palace of Wind», kas klajā nāca 2014. gadā cienījamās laikmetīgās un jaunās mūzikas izdevniecības «New Amsterdam Records» paspārnē, pagājušogad sekoja vēl plašāku ievērību izpelnījies ieraksts «Blade of Love». Tajā dzirdamais T. Laplantes trīsdaļīgais skaņdarbs ir kā pētniecisks un uzskates materiāls vienlaikus. Proti, darba autora un pārējo kolēģu uzmanības centrā to izpildot ir fiziskās un garīgās attiecības starp saksofonu un cilvēka ķermeni, jo zinātāji apliecinās – nav daudz tādu instrumentu, kas muzicēšanas laikā burtiski saplūstu ar cilvēka ķermenī. Un nav daudz tādu mūziķu, kuri, vienurīt pamodušies, nolemtu veidot kvartetu ar konkrētiem mūziķiem sastāvā, turklāt, visiem esot tenorsaksofonistiem. Klausītājs, rezultātā, ir liecinieks tam, kā četru lielisku mūziķu izpildījumā pārvēršas telpa tam apkārt.

«Albumā «Blade of Love» laikmetīgā džeza frāzējums un spēles tehnika ir kļuvuši par grupas vingrinājumu jaunajā amerikāņu minimālismā,» rakstījis žurnāls «Rolling Stone» un ierindojis to 7. vietā starp 2016. gada labākajiem avangarda mūzikas ierakstiem. Un ne tikai. Arī citviet, atskatoties uz aizvadīto gadu, «Battle Trance» veikums ir novērtēts vienlīdz augsti kā starp laikmetīgās un džeza, tā arī avangarda un eksperimentālās mūzikas cienītājiem.

Biļetes uz «Battle Trance» koncertu 10. novembrī teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē nopērkamas «Biļešu serviss» tīklā.

www.newamrecords.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu