Vienas gleznas stāsts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) kopā ar advokātu biroju ir uzsācis jaunu projektu – «Vienas gleznas stāsts». 10 video formāta minisērijās skatītājiem tiek piedāvāta iespēja tuvāk uzzināt par atsevišķiem 20. gadsimta otrajā pusē veidotiem mākslas darbiem, kas ir aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā «Latvijas māksla 1985–2000». Projektu iespējams aplūkot 7. novembrī.

Unikāls ir fakts, ka ar personīgiem stāstiem par gleznu tapšanas vēsturi, to radīšanas laiku, idejām, tematiskajām līnijām un tēliem iepazīstina paši autori – Latvijas laikmetīgās mākslas ievērojami pārstāvji.

«Vienas gleznas stāsts» ir izglītojošs projekts par muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā iekļautajiem mākslas darbiem, kas radīti 20. gadsimta 80.–90. gados. Šis periods iezīmē būtiskas pārmaiņas Latvijas kultūrtelpā, kad mākslinieku ideju resurss bieži bija politika, ekoloģija un sociālā dzīve. Intervējot autorus, atklājas tiešs un nepastarpināts priekšstats par kontekstu, kādā mākslas darbi tapuši.

Par projekta «Vienas gleznas stāsts» dalībniekiem kļūs 10 autori, kuri sniegs personisku komentāru saviem darbiem: Ieva Iltnere «Krievu valoda» (1994), Daina Dagnija «Kritušais. I» (1987), Gints Gabrāns «Nazis, ar ko sev sagraizīt dirsu» (1995), Helēna Heinrihsone «Sieviete–Kristus» (1989), Ģirts Muižnieks «Dārzā» (1989), Juris Utāns «Pieturā» (1987), Sandra Krastiņa «Vai vējš?» (1999), Kristaps Ģelzis «Ņam Jums paika» (1998), Dzintars Zilgalvis «Pēdējais balkons. Veltījums Mākslinieku savienības Gleznotāju sekcijai» (1990), Andris Breže «Politkaste I» (1990), «Politkaste II» (1990), «Citātu kaste» (1990).

Projekts tapis, pateicoties advokātu biroja «Ellex Kļaviņš» atbalstam, kas ir idejas iniciators un ziedojumu kampaņas organizētājs video sēriju izveidei.

Projekts pilnā apmērā tiks realizēts līdz 2017. gada beigām, pakāpeniski publiskojot mākslinieku stāstus video formā. Šī sērija turpina 2016. gada rudenī iesākto LNMM izglītojošo projektu «Vienas gleznas stāsts», kura ietvaros Jaņa Rozentāla 150. gadadienai veltītajā izstādē apmeklētājiem tika sniegta iespēja uzzināt interesantus faktus par pazīstamākajiem vecmeistara darbiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu