Maltā noslepkavotās žurnālistes bēres apmeklē simtiem cilvēku

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Matthew Mirabelli / AFP

Maltā noslepkavotās žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias bērēs piektdien piedalījušies simtiem cilvēku, bet preses pārstāvji privātajā dievkalpojumā netika ielaisti.

Bēres notika Mostā un piemiņas misi vadīja Maltas arhibīskaps Šarls Šikluna.

Medijiem publiskota daļa no arhibīskapa runas, kurā žurnālistes slepkavas tiek aicinātas nožēlot, pirms nav par vēlu.

«Lai cik centīgi jūs arī nemēģinātu izvairīties no cilvēku tiesas, no Dieva tiesas jūs nekad neizbēgsiet,» vēršoties pie slepkavām, sacīja Šikluna.

53 gadus vecā žurnāliste, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Izmeklēšanā Maltas policijai palīdz Eiropols un ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), kā arī tiesu medicīnas eksperti no Nīderlandes, taču neviens aizdomās turamais vēl nav aizturēts.

Maltas valdība izsludinājusi viena miljona eiro atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu atrast žurnālistes slepkavas.

Karuanas-Galicias dēls pēc mātes nāves pārmeta Maltas valdībai, ka tās vadībā valstī uzplaukusi «nesodāmības kultūra». «Mana māte tika noslepkavota, jo nostājās starp likuma varu un tiem, kas mēģināja to pārkāpt,» sociālajā tīklā «Facebook» paziņoja žurnālistes dēls Metjū Karuana-Galicia.

Dafne Karuana-Galicia atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu, kurā bija iejaukti arī divi Maltas valdības ministri, un kas galu galā noveda pie parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām jūnijā.

Maltas prezidente Marī Luīza Koleiro un premjerministrs Džozefs Muskats bēres neapmeklēja, paskaidrojot, ka viņu klātbūtne neesot vēlama.

Tikmēr bērēs tika gaidīts Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Antonio Tajāni un bijušie Maltas premjerministri Edvards Feneks Adami un Lorenss Gonzi.

Eiropas Komisijas (EK) pirms bērēm publiskotajā paziņojumā teikts, ka to šausminājusi Karuanas-Galicias slepkavība, un uzsvērts, ka žurnālistu tiesības izmeklēt un uzdot neērtus jautājumus ir starp tām vērtībām, kas jānodrošina visos laikos.

Godinot nogalināto žurnālisti un "visus tos, kas atdevuši savu dzīvību par vārda brīvību, karogi pie ES ēkām Briselē tika nolaisti pusmastā.

Maltā piektdien izsludinātas sēras.

Desmitiem tūkstoši cilvēku Maltā protestos pieprasījuši panākt taisnīgumu Karuanas-Galicias slepkavības lietā un pieprasījuši Maltas policijas komisāra atkāpšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu