Deputāts rosina valdības ēkā noņemt uzrakstu «Viens likums - viena taisnība visiem»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S) rosina nākamā gada budžetā paredzēt 1200 eiro, lai noņemtu no Ministru kabineta sienas uzrakstu «Viens likums - viena taisnība visiem», ja valdības sagatavotajā budžeta projektā netiks pildītas likumā paredzētās prasības.

Zariņš atgādināja par Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) pausto Saeimas debatēs - toreiz premjers uzsvēra, ka budžeta projektā «nav ne piles populisma». Zariņš aģentūrai LETA skaidroja, ka iesniedzis vairākus priekšlikumus budžetam, lai premjers varētu «uzskatāmi apliecināt savu vārdu patiesumu» un izpildīt likumu prasības. Pēc Zariņa domām, valdības sagatavotajā budžeta projektā atsevišķas likumu normas nav ievērotas, piemēram, Dzelzceļa likums nosaka, ka no valsts pamatbudžeta līdzekļiem tiek kompensēta dzelzceļa infrastruktūras izmantošanas maksa par iekšzemes maršrutos veiktajiem pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu.

Deputāts uzsvēra, ka šī pienākuma izpildei nepieciešamais finansējums budžetā nav paredzēts, turklāt līdzekļu iztrūkums esot nozīmīgs - vairāk nekā 14 miljoni eiro, ko nevarētu skaidrot ar kļūdainiem aprēķiniem. «Nepiešķirot nepieciešamo finansējumu likumā paredzēto saistību izpildei, valdība pati pārkāpj likumu. Šis ir tikai viens no piemēriem, lai parādītu izpildvaras nihilistisko attieksmi pret likumu,» pauda deputāts.

Viņš uzskata - ja budžetā nebūtu «ne piles populisma», tad šāda situācija nebūtu iespējama. «Ja mani priekšlikumi, kas paredzēti likumos noteikto pienākumu izpildei, netiks atbalstīti, tad es esmu sagatavojis premjeram atkāpšanās ceļu, lai viņam būtu iespēja pierādīt savu vārdu atbilstību saviem darbiem,» uzsvēra Zariņš. Viņš piebilda, ka šādā gadījumā uzraksts «Viens likums - viena taisnība visiem» būtu uzskatāms par maldinošu, jo uz visiem vienādi neattiecas.

Zariņš apgalvoja, ka šis priekšlikums tika sagatavots, pirms tam lūdzot celtniecības speciālistus novērtēt veicamos darbus, paredzot tiem visu nepieciešamo aprīkojumu un apstākļus. Gadījumā, ja budžetā nebūs līdzekļu šī priekšlikuma īstenošanai, Zariņš esot gatavs nodrošināt nepieciešamo finansējumu, vispirms piedāvājot šādu iespēju premjeram.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 400 priekšlikumu.

Par valsts budžeta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija darbu pie iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas sāks nākamnedēļ - pēc valdības atzinuma saņemšanas.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu «Par valsts budžetu 2018.gadam» un «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam» un 28 pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems novembra beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu